Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 13:12

Για τα παιδιά που δεν χωρούν και δεν υποχωρούν

Συνέντευξη της Αγγελικής Δαρλάση στη Ράνια Παπαδοπούλου

Γιαννούλης Χαλεπάς, Κατίνα Παξινού, Κάρολος Κουν, Γιάννης Τσαρούχης, Βάσω Κατράκη, Ζουζού Νικολούδη, Κώστας Μπαλάφας, Θόδωρος Αγγελόπουλος. Οκτώ εξέχουσες προσωπικότητες των τεχνών ζωντανεύουν στο νέο βιβλίο της πολυβραβευμένης συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση με τίτλο «Οι Μεγάλοι... μικροί: Οι καλλιτέχνες» σε εικονογράφηση Σοφίας Παπαδοπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. «Οι Μεγάλοι... μικροί: Οι καλλιτέχνες» αποτελούν το δεύτερο βιβλίο της σειράς, καθώς έχουν προηγηθεί οι ήρωες του 1821, ενώ υπό έκδοση είναι δύο ακόμα βιβλία για τους επιστήμονες και τους μουσικούς.

Οι ιστορίες του βιβλίου είναι εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Πρόκειται για μια σειρά ιστοριών για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.

Το να μεταφέρεις την ιστορία προσωπικοτήτων που υπήρξαν, με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μιλήσουν στην καρδιά ενός παιδιού αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. «Το παιδί που συναντάμε κάθε φορά στις ιστορίες πρέπει να θυμίζει σε κάτι τον καλλιτέχνη, όπως τον γνωρίσαμε μέσα από το έργο και την προσωπικότητά του ως δημιουργού. Κάποια χαρακτηριστικά μας διαμορφώνονται από την παιδική μας ηλικία», εξηγεί στην «Εποχή» η Αγγελική Δαρλάση.

Όσον αφορά το μήνυμα της σειράς βιβλίων «Οι μικροί… Μεγάλοι» η συγγραφέας αναφέρει ότι «μια δύσκολη παιδική ηλικία δεν προοιωνίζει απαραίτητα μια δύσκολη ενήλικη ζωή. Ακόμα και όσα σε μικρή ηλικία μας φαίνονται βουνό ή ακατόρθωτα, μπορούμε να τα ξεπεράσουμε και ως ενήλικες να γίνουμε τόσο σημαντικές προσωπικότητες όσο και τα πρόσωπα στα οποία αναφερόμαστε μέσα από τη σειρά. Αυτό ήταν το βασικό μου κίνητρο για να γράψω αυτή τη σειρά».

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας τους μικρούς αναγνώστες; «Ένας συγγραφέας οφείλει να αντιμετωπίζει τους μικρούς αναγνώστες ως ισότιμους με τους ενήλικες. Αυτή είναι η βασική μου αρχή. Τους αντιμετωπίζω με σεβασμό και γοητεία. Με γοητεύει πολύ η ειλικρίνεια των μικρών αναγνωστών, αλλά και το ότι είναι ανεπιτήδευτοι. Μπορούν να σου πουν τι τους αρέσει και τι όχι, χωρίς να το σκεφτούν, χωρίς να μένουν στο ποιος είσαι. Τα παιδιά μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολύ σκληρά και τρυφερά, ευαίσθητα, οξύθυμα κτλ. Βλέπουν τον κόσμο με μια τόσο φρέσκια ματιά, ενώ παράλληλα τον ανακαλύπτουν. Καταφέρνουν να οικειοποιούνται το ανοίκειο. Αυτό το ζηλεύω ώρες-ώρες και γράφω γι’ αυτά», υπογραμμίζει η Αγγελική Δαρλάση.

Η Αγγελική Δαρλάση αφιερώνει το βιβλίο της σε όλα εκείνα τα παιδιά «που δεν χωρούν και δεν υποχωρούν». Σε όλους αυτούς που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Με την ευαισθησία του ενήλικα και την ανθρωπιά του καλλιτέχνη, με τη γραφή της καταφέρνει να αγκαλιάσει κάθε διαφορετικότητα δείχνοντας σε μικρούς και μεγάλους αυτή τη μοναδικότητα, που χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο.

Η ιδιαίτερη και εμπνευσμένη εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου, όπως και το χρονολόγιο με τα βασικότερα στοιχεία της ζωής του κάθε καλλιτέχνη που πλαισιώνουν την έκδοση, αποτελούν σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία για τη γνωριμία μικρών και μεγάλων παιδιών με αυτές τις οκτώ προσωπικότητες.

«Οι Μεγάλοι… μικροί: οι Καλλιτέχνες», όπως και όλα τα βιβλία της συγγραφέως χαρακτηρίζονται από αφοπλιστική ειλικρίνεια. Αυτή η ειλικρίνεια ίσως να είναι και το μυστικό της επιτυχίας της. Το βιβλίο «Οι Μεγάλοι… μικροί: οι Καλλιτέχνες» αποτελεί μία εξαιρετική και άκρως δημιουργική προσπάθεια της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που καταφέρνει να διαμορφώσει και την πολιτιστική ταυτότητα της νέας γενιάς σε μια ψηφιακή εποχή που επικρατεί η διαγώνια ανά-γνώση, που μας παρέχει η οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού.

Πρώτη Δημοσίευση: Εφημερίδα "Η εποχή", 02-01-2021

Related items

Ημερολογιο

« February 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29