Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 15:27

Κινηματογραφούμενο θέατρο, το επόμενο βήμα;

Συνέντευξη του Δημήτρη Τάρλοου στην Ράνια Παπαδοπούλου

Ένα νέο είδος θεάτρου, που θα φέρει τους θεατές στο θέατρο ανεξαρτήτως απόστασης προσπαθεί να δημιουργήσει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Πορεία με την ανακοίνωση του προγράμματος του θεάτρου για τη νέα θεατρική περίοδο –που όπως αναφέρει και ο ίδιος είναι η πρώτη μεταπολεμικά χειμερινή περίοδος που κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει τίποτα– ανακοίνωσε την προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφούμενου θεάτρου, εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον του θεάτρου.

Το κινηματογραφούμενο θέατρο που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Δημήτρης Τάρλοου είναι ένα εγχείρημα που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται εδώ και έξι μήνες. Είναι η παρουσίαση μιας παράστασης μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο, με έξι κάμερες, τηλεσκηνοθεσία και τους θεατές παρόντες μέσω της οθόνης τους. «Κατά τη διάρκεια της καραντίνας κάναμε μια πολύ τολμηρή και εντυπωσιακή κίνηση, βγάλαμε από την ταινιοθήκη μας δεκαέξι από τις πιο σημαντικές παραγωγές μας για να τις παρουσιάσουμε στο κοινό ως προσφορά για τη στήριξή του όλα τα προηγούμενα χρόνια και να το παρηγορήσουμε για το διάστημα που όλοι μείναμε κλεισμένοι σπίτι. Τα μηνύματα του κοινού, που λάβαμε από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μας έδειξαν τον δρόμο και μαζί με τους συνεργάτες μας, που μας υποστηρίζουν τεχνολογικά και επικοινωνιακά, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούσαμε να κινηματογραφούμε παραστάσεις, οι οποίες γίνονται εκείνη την ώρα (real time live streaming). Δηλαδή, δεν βλέπετε κάτι το οποίο έχει μαγνητοσκοπηθεί και έχει γίνει στο παρελθόν. Βλέπετε κάτι που γίνεται εδώ και τώρα. Αυτό έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον για εμένα, πέραν της συνύπαρξης του κοινού με έξι κάμερες και έναν τηλεσκηνοθέτη, ο οποίος σε άλλο σημείο του θεάτρου θα επιλέγει τα πλάνα εκείνη την ώρα – συνεπώς έχει γίνει μια δουλειά και με τον τηλεσκηνοθέτη, ώστε να δούμε ποια είναι η αισθητική που θέλουμε να παράγουμε. Θέλω να δω, λοιπόν, πώς το κινηματογραφούμενο θέατρο διατηρεί στοιχεία της μυσταγωγίας, της συγκίνησης, της εγγύτητας, της τηλε-αισθητικής εμπειρίας. Είναι ένα πείραμα», εξηγεί στην «Εποχή» ο Δημήτρης Τάρλοου.

Αυτό το νέο είδος θεάτρου εκτός από την πιθανή εξασφάλιση της επιβίωσης του Θεάτρου Πορεία, θα δώσει την ευκαιρία πρόσβασης στο θέατρο στο κοινό που δεν δύναται να παρακολουθήσει κάποια θεατρική παράσταση: «Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε και οικονομικά, να μπορέσει δηλαδή το Θέατρο Πορεία να συνεχίσει να υπάρχει, να αμείβει τους συνεργάτες του, τους καλλιτέχνες και όλες τις ειδικότητες που δουλεύουν τόσα χρόνια για εμάς και συγχρόνως να μη στερήσει, από ένα μεγάλο μέρος του κοινού που δεν έχει τη δυνατότητα, να βλέπει θέατρο. Να φτάσουμε σε χωριά, σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, σε ανθρώπους που λόγω θεμάτων υγείας δεν θα ταξίδευαν ποτέ στην Αθήνα, στην ομογένεια που τόσα χρόνια δεν έχει καμία επαφή με το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, παρά μόνο μέσα από κάποιες σποραδικές περιοδείες, όχι πάντα ποιοτικών παραστάσεων. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να ποντάρει κανείς σε αυτό το εγχείρημα, όχι για να υποκαταστήσει τη θεατρική εμπειρία, αλλά για να την συντηρήσει όσο πρέπει και να την ενισχύσει όταν τα πράγματα επανέλθουν στον κανονικό τους ρυθμό», επισημαίνει ο Δ. Τάρλοου.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αυτό το εγχείρημα περιλαμβάνει και ένα μεγάλο κόστος αναφορικά με τη δημιουργία της πλατφόρμας που θα μεταδίδει τις παραστάσεις και τη σύνδεσή της με την ιστοσελίδα του θεάτρου, απ’ όπου θα αγοράζονται τα διαδικτυακά εισιτήρια. «Και η κινηματογράφηση είναι μια μεγάλη δαπάνη, αλλά ελπίζουμε ότι θα μπορεί να κάνει απόσβεση κάθε φορά. Θεωρώ ότι πολλοί άνθρωποι θα ενδιαφερθούν για να δουν αυτές τις παραστάσεις που δεν πρόλαβαν να δουν ή να τις ξαναδούν», συμπληρώνει ο Δημήτρης Τάρλοου.
Η πρώτη παράσταση που θα παρουσιαστεί μέσω αυτής της νέας πλατφόρμας είναι ο «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση, στις 11 Οκτωβρίου, όπου θα συμμετέχουν και οι δύο διανομές, που στήριξαν την παράσταση τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ παράλληλα σκοπός του θεάτρου είναι να συμβεί το ίδιο και για τις υπόλοιπες παραστάσεις. «Για εμάς είναι πολλά τα στοιχήματα. Σίγουρα πάντως η πρόθεση δεν είναι να υποκαταστήσουμε το θέατρο με ένα διαδικτυακό προϊόν. Πρόθεσή μας είναι να ζήσει το θέατρο και να συνεχίσει να υπάρχει σε αυτούς του δύσκολους καιρούς και αυτή η διαδικτυακή δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί, όπως πρέπει, για την εξωστρέφεια του ελληνικού θεάτρου», τονίζει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Τελικά το κινηματογραφούμενο θέατρο είναι μια λύση στην ευρύτερη κρίση που βιώνει ο χώρος του θεάτρου ή μια πρόσκαιρη ίαση; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χώρος των τεχνών έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, με τα προβλήματα να εντείνονται ολοένα και περισσότερο, χωρίς να επέρχεται κάποια ουσιαστική λύση αυτών από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας.

Σε μια εποχή όπου επικρατεί η αβεβαιότητα και όλα τα προβλήματα της κοινωνίας μας έχουν τεθεί επί τάπητος, ας ευχηθούμε το θέατρο και οι τέχνες να συνεχίσουν να δίνουν φως στο σκοτάδι, που βιώνουμε.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Θεάτρου Πορεία στο: www.poreiatheatre.com

Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα "Η Εποχή", 4/10/2020

Related items

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30