Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 21:36

Πώς γίνεται συγγραφέας ένας συγγραφέας;

Συνέντευξη του Λέανδρου Πολενάκη στη Ράνια Παπαδοπούλου

Χρονικό, Ιστορία, Μυθοπλασία. Μία νουβέλα σε έξι μέρη. Το νέο βιβλίο του Λέανδρου Πολενάκη με τίτλο «Λιλήθ ή το φτύσιμο και το φίλημα»,  μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Εύμαρος. Πώς μεγαλώνει ένα παιδί από “καλό σπίτι” στα “Πέτρινα Χρόνια”; Η εφηβεία μέσα στη χούντα, το σχολείο, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, το Παρίσι, η επιστροφή σε μια Ελλάδα σκοτεινή και επικίνδυνη. Ταξίδια σε ανθρώπους και θεωρίες, η επιστήμη, η πολιτική και η γραφή. Τελικά, μ’ ένα λόγο: πώς γίνεται συγγραφέας ένας συγγραφέας. Ποιο ήταν το έναυσμα για τη συγγραφή του νέου βιβλίου του γνωστού κριτικού θεάτρου; «Δεν υπάρχει έναυσμα. Πράγματα που περίμεναν καιρό μέσα μου για να βγουν και ήρθε η στιγμή τους. Το βιβλίο είναι μείξη αληθινών συμβάντων και μυθοπλασίας. Όσα γεγονότα σάς φανούν παράδοξα έως εξωφρενικά, αυτά είναι αληθινά. Όσα σας φανούν κοινότοπα, αυτά τα έχω επινοήσει. Αλλά μη με ρωτήσετε τι είναι τι. Στη ζωή, όπως και στην τέχνη, δεν μπορούμε να αποκόψουμε το πραγματικό από το φανταστικό», εξηγεί ο Λέανδρος Πολενάκης στο Culture Press. Το πραγματικό και το φανταστικό, όπως υποστηρίζει, αποτελούν μέρη ενός ενιαίου σώματος. «Το πραγματικό περιέχει το φανταστικό και η μυθοπλασία υπεισέρχεται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον τρόπο που βιώνουμε ή αφηγούμαστε τα γεγονότα: “Η ζωή είναι όνειρο”, “είμαστε πλασμένοι από το υλικό των ονείρων", “είμαστε φτιαγμένοι από ιστορίες άλλων ανθρώπων”. Η αποκοπή του πραγματικού από το φανταστικό ισοδυναμεί με λοβοτομή του ανθρώπου».

Ένας τόπος μνήμης αναδεικνύεται μέσα από τις ιστορίες του Λέανδρου Πολενάκη, αναζητώντας μία χαμένη πατρίδα. «Το βιβλίο είναι πράγματι κατά μεγάλο μέρος αυτοβιογραφικό. Τα γεγονότα που αφηγούμαι είναι αληθινά. Τα “πείραξα” μόνο λίγο για να γίνουν... ακόμη πιο αληθινά. Το καινούριο πεζογραφικό βιβλίο μου είναι στην ουσία συνέχεια των προηγούμενων ή τουλάχιστον συνομιλεί με αυτά: “Συνέβη στη Γκοντβάνα”, διηγήματα (εκδ. Δελφίνι 1996), “Ιστορίες από το χαμένο βιβλίο”, μυθιστόρημα, (εκδ. Ένεκεν 2010), “Ο κομμένος Υπουργός”, μυθιστόρημα (Γαβριηλίδης 2015), “Βάρκα στο γιαλό - Ιστορίες με Σίφνο”, διηγήματα (Πολιτιστικός Οργανισμός Σίφνου 2015). Σε όλα αναζητώ μια χαμένη πατρίδα, που είναι πάντα ένας τόπος μνήμης. Σε όλα, επίσης, κεντρική μορφή είναι η γυναίκα-μύθος και συνάμα πραγματική, ένυλη. Είτε Αφροδίτη τη λένε, είτε Δωροθέα, είτε Πολύμνια, είτε Λιλήθ, είτε Εύα, γράφω: “Σε έχω δει να κοιμάσαι και να ξυπνάς αμέτρητες φορές. Να μ’ αγαπάς και να με αρνιέσαι. Θα σε δω και πάλι. Ο Θάνατος, αν δεν ήταν παρακείμενος, έπρεπε να τον επινοήσουμε, για να έχουμε ζήσει. Μαζί και χώρια”», αναφέρει.

«Στη ζωή, όπως και στην τέχνη,
δεν μπορούμε να αποκόψουμε το πραγματικό από το φανταστικό»

Η Λιλήθ είναι παρούσα και απούσα στο βιβλίο, καθώς τη συναντάμε στο τελευταίο διήγημα. Γιατί επέλεξε να δώσει αυτό το όνομα στην «πρωταγωνίστρια» του βιβλίου; «Η αληθινή πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Λιλήθ, είναι πάντα εκεί κι ας εμφανίζεται μόνο στην τελευταία ιστορία, είναι σε όλα της αληθινή. Το λογοτεχνικό όνομά της μοιάζει με το πραγματικό. Στην Παλαιά Διαθήκη φέρεται ως η πρώτη γυναίκα του Αδάμ, πριν από την Εύα, μια δαιμόνισσα. Εγώ μόνο θέλησα να της χαρίσω τον ηρωικό θάνατο που της άξιζε και που η μίζερη ζωή δεν της προσέφερε. “Κάθε ένας πρέπει να έχει τον δικό του θάνατο”, γράφει ο ποιητής Ρίλκε. Η δική μου Λιλήθ δεν συμβολίζει κάτι άλλο από το ζωντανό, ανυπότακτο πλάσμα που υπήρξε. Αυτό το τελευταίο κεφάλαιο γράφηκε πρώτο, πριν από τα άλλα, ως ανεξάρτητο διήγημα, που ύστερα, συμπληρωμένο, το ενσωμάτωσα στο βιβλίο».

Ανάμεσα στα εφήμερα μνημεία του υποσυνειδήτου μας, ο Λέανδρος Πολενάκης δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να συνομιλήσει μαζί του, μέσω αυτών των ιστοριών που αφηγείται στο μεταίχμιο της αλήθειας και της μυθοπλασίας. Ένας εξαιρετικός συγγραφέας, ο σημαντικότερος και πιο ακέραιος κριτικός θεάτρου, με την αφοπλιστική ειλικρίνεια της γραφής του, οδηγεί τους αναγνώστες αυτού του βιβλίου στην ουσία της τέχνης της γραφής και της ανάγνωσης.

 

COVER POLENAKISΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
«Λιλήθ ή το φτύσιμο και το φίλημα»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λέανδρος Πολενάκης
Φιλολογική Επιμέλεια: Ηρώ Αργυράκη
Σελιδοποίηση, σχεδιασμός εξωφύλλου: Θυμέλη
Σχήμα 14χ21
Σελίδες 128
Τιμή 9 ευρώ (περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ)
ISBN: 978-618-5162-95-5

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες

 

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30