Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 21:20

Οι Στυλοβάτες της Γης

Γράφει ο Γεράσιμος Σεραφειμίδης

Το βιβλίο "Οι Στυλοβάτες της Γης” του Κεν Φόλεττ αποτελεί ένα εκδοτικό φαινόμενο, το οποίο καταφέρνει να εντυπωσιάζει το αναγνωστικό κοινό ακόμα και σήμερα 32 χρόνια μετά την έκδοση του. Ακολουθεί την ιστορία της 40ετους κατασκευής του καθεδρικού ναού στο “φανταστικό” Κίνγκσμπριτζ στη μεσαιωνική Αγγλία, σε μία περίοδο όπου η χώρα ταλανίζεται από την εμφύλια διαμάχη για τη διαδοχή του θρόνου.

Το μυθιστόρημα ακολουθεί το έργο της ανοικοδόμησης του ναού και το συνδέει με τις ζωές του αρχιμάστορα Τομ Μπίλντερ, του θετού του γιού Τζακ, του ηγούμενου της μονής της περιοχής, Φίλιπ και της έκπτωτης κόμισσας του Σάιρινγκ, Αλιένα. Τίποτα δεν τους δίνεται απλόχερα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το ραδιούργο επίσκοπο Γουάλεραν Μπίγκοντ και τον μοχθηρό και ταυτόχρονα μικροπρεπή Γουίλιαμ Χάμλει. Οι δύο άνδρες θα κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για να εμποδίσουν την κατασκευή του ναού έχοντας ελάχιστους ηθικούς φραγμούς στην προσπάθειά τους να πετύχουν τους σκοπούς τους και να συντρίψουν τους πρωταγωνιστές.

Πυρήνας του βιβλίου δεν είναι ο ίδιος ο ναός, αλλά η πίστη σ’ ένα όνειρο, η διατήρηση των ιδανικών και της ηθικής πυξίδας παρά τις αντιξοότητες που θα συναντήσει κάποιος στην πορεία της ζωής του.Οι πρωταγωνιστές δεν τα βρίσκουν όλα εύκολα και το δίδυμο Γουάλεραν-Χάμλει θα κάνει ό,τι περνάει από χέρι του -κυρίως με αθέμιτους τρόπους- για να τους συντρίψει σ’ όλα τα επίπεδα. Κίνητρά τους είναι το κυνήγι της εξουσίας και η μικροψυχία, η οποία προκαλείται από τις “νίκες” των πρωταγωνιστών.

Σε μερικά σημεία του βιβλίου είναι τόσο ισχυρά τα πλήγματα  που δέχονται οι πρωταγωνιστές, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Σ’ αυτό συνεισφέρει η εξυπνάδα του Φίλιπ που λειτουργεί ως αντίποδας στην πανουργία του Γουάλεραν. Ο Τομ Μπίλντερ χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητά του, ο Τζακ από την όρεξή του για μάθηση και η Αλιένα από το επιχειρηματικό της δαιμόνιο.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1989 από τον νεαρό σε ηλικία τότε Κεν Φοόλεττ, ο οποίος είχε κάνει ήδη τα πρώτα του συγγραφικά βήματά του, γράφοντας κυρίως με βιβλία δράσης. Παρά τα αποθαρρυντικά λόγια που άκουγε, ο Κεν Φόλεττ προχώρησε στη συγγραφή του βιβλίου που στη συνέχεια αποδείχτηκε το magnus opus του. Έτσι, ο συγγραφέας στράφηκε προς τους καθεδρικούς ναούς του Μεσαίωνα, τη μεγάλη του αγάπη, και τους  έκανε ένα από τα πιο ευπώλητα μυθιστορήματα της εποχής μας ξεπερνώντας τα 27 εκατομμύρια αντίτυπα.

"Οι Στυλοβάτες της Γης” είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς “Κίνγκσμπριτζ”, η οποία αποτελείται επίσης από τους τίτλους “Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος”, “Ένας Στύλος Φωτιάς” και το πρόσφατο “Και Εγένετο Εσπέρα και Εγένετο Πρωί” από τον εκδοτικό οίκο BELL books στα ελληνικά. Προς το παρόν το έργο βρίσκεται στην όγδοη επανέκδοση του σε μετάφραση Κώστα Μπαρμπή.

Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη και το 2010 μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη με μία μίνι σειρά 8 επεισοδίων με ηχηρά ονόματα στο καστ όπως ο Ian McShane, ο Rufus Sewell, ο Donald Sutherland και ο Eddie Redmayne. Η σειρά αποτελεί γερμανική, καναδέζικη, βρετανική και αμερικανική παραγωγή αξίας 40 εκ. δολαρίων  και  ήταν υποψήφια σε τρεις κατηγορίες (καλύτερη τηλεοπτική σειρά, Καλύτερος Άνδρας και Γυναίκα Ηθοποιός) στις Χρυσές Σφαίρες του 2011.

Όσον αφορά τα άλλα μέσα, οι “Στυλοβάτες της Γης” έχουν κυκλοφορήσει με τη μορφή βιντεοπαιχνιδιού από την Daedalic  Entertainment, ενώ το βιβλίο έχει διασκευαστεί σε musical στη Δανία.

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30