Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 22:25

«Διασχίζοντας σύνορα» με το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο

Διεθνής Διαγωνισμός συγγραφής Θεατρικού έργου μικρής φόρμας με φόντο τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Γράφει η Ράνια Παπαδοπούλου

Με μότο «Διασχίζοντας σύνορα – Crossing Borders», ο Διεθνής Οργανισμός «Αναλόγιο», μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη γραφή, το θέατρο, τα γράμματα και τις τέχνες, ανακοινώνει τον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου μικρής φόρμας, στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Οργανισμός καλεί συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο να καταθέσουν κείμενα που πραγματεύονται την έννοια της πατρίδας, του ξεριζωμού, της μετακίνησης, της διασποράς και της μετεγκατάστασης των πληθυσμών από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2022, θα ηχογραφηθούν, θα μεταφραστούν και θα ταξιδέψουν σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Αυτός είναι ο δεύτερος διαγωνισμός που πραγματοποιεί το φεστιβάλ, καθώς ήδη το 2021 υλοποίησε τον διαγωνισμό «200 χρόνια Επανάσταση;», με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ποιοι είναι οι στόχοι του φεστιβάλ μέσω της διοργάνωσης διαγωνισμών συγγραφής

Όπως αναφέρει η θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και Εκτελεστική Διευθύντρια του Φεστιβάλ κα. Σμαρώ Κώτσια: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο ιδρύθηκε το 2005 με στόχο την παρουσίαση θεατρικών έργων πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και δόκιμων θεατρικών συγγραφέων, καθώς και τη συγκρότηση ενός προνομιακού τόπου συνάντησης της ελληνικής γραφής και δραματουργίας με τις δραματουργίες άλλων χωρών. Με αυτό το σκεπτικό διοργανώνει διεθνείς διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων, προτείνοντας βασικούς θεματικούς άξονες, οι οποίοι δημιουργούν ένα κοινό πεδίο έμπνευσης για τους Έλληνες και τους ξένους θεατρικούς συγγραφείς. Ήδη στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό με θέμα "200 Χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους Αρχαίους Μύθους Σήμερα" κατατέθηκαν περίπου 180 έργα από 12 χώρες. Αυτοί οι διαγωνισμοί ανοίγουν ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων αποδεικνύοντας ότι θέματα κοινωνικοπολιτικού, πολιτιστικού και πολυπολιτισμικού ενδιαφέροντος ενώνουν τους καλλιτέχνες προβάλλοντας κοινούς προβληματισμούς , αξίες και πανανθρώπινα βιώματα».

Νέες φόρμες γραφής

IMG 1331Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο διοργανώνεται με επιτυχία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου εδώ και 19 χρόνια. Σε αυτά τα δεκαεννιά χρόνια ανελλιπούς παρουσίας, έχει καταφέρει να αναδείξει νέες φόρμες γραφής και, παράλληλα, να προωθήσει την ελληνική θεατρική γραφή σε όλο τον κόσμο. «Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο αναζητά νέες φόρμες γραφής, καινοτόμες ιδέες και μοντέρνους τρόπους που μεταφέρουν τον παλμό της καθημερινότητας με  άμεσο και σπινθηροβόλο λόγο. Επίσης, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συγγραφικές προσπάθειες που εξερευνούν τις δυνατότητες του λόγου ως προς τη δημιουργία μιας νέας αφήγησης μέσα από μικρο-ιστορίες που συνθέτουν μία μεγάλη εικόνα, η οποία συχνά ξεπερνά τη φαντασία ακόμα και την ίδια την Ιστορία», εξηγεί η κα. Κώτσια.

Οι ενδιαφερόμενοι συγγραφείς θα πρέπει να αποστείλουν τα έργα τους έως τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 τα μεσάνυχτα στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Τα έργα θα πρέπει να συνοδεύονται από την αίτηση συμμετοχής, περίληψη του έργου και το βιογραφικό του συγγραφέα.

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30