Saturday, 22 February 2020 01:56

Αλέξιος Κοτσώρης: «Χαίρομαι όταν ο κόσμος ασχολείται με το θέατρο»

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

 Όταν οι φωτιές καίνε τα πάντα, ο ορκισμένος αρχέτυπος έρωτας ετοιμάζεται να νικήσει ξανά. Ο Άντρας αρνείται να φύγει χωρίς εκείνη, αυθαίρετα βρίσκεται ακόμα εδώ και συμπάσχει με την αγαπημένη του, της «μιλά» μέσα από την υπερκόσμια πλέον υπόστασή του και περιμένει πότε θα την κρατήσει ξανά στην αγκαλιά του. Η Γυναίκα όμως αδυνατεί να αντιληφθεί την παρουσία του. Αναμετράται με την μοναξιά της, τη ζωή, τον κοινωνικό περίγυρο, τον χρόνο και θρηνεί την απώλεια του αγαπημένου της που χάθηκε στις μεγάλες φωτιές. Μάχεται για να είναι και πάλι με εκείνον που αγάπησε, τώρα ξέρει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς αυτόν. Θα απελευθερωθεί από  την οδύνη; Το παρόν ορίζει την επιλογή. Μια παράσταση για την πίστη και τον έρωτα στην πιο ολοκληρωμένη του διάσταση, όταν το ιδεατό γίνεται πραγματικότητα.

Το ποιητικό κείμενο της Αναστασίας Βούλγαρη «ΟΡΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ» από την συλλογή «Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης» (εκδόσεις Εύμαρος, 2016), που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο και πιο συγκεκριμένα στη ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ του Θεάτρου ΑΛΜΑ από 14/2/2020 και για 6 μόνο παραστάσεις σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη.

Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξιος Κοτσώρης μιλά στο Culture Press για το έργο αλλά και τα επόμενα σχέδιά του.

 DSC1090lq

-Τι σας ώθησε να ανεβάσετε  το έργο «Όρκος στο παρόν»;

Α.Κ.:  Η δύναμη του έρωτα. Για αυτό μιλά το έργο για τη δύναμη του έρωτα, που όταν είναι απόλυτος μπορεί να στα δώσει όλα. Όταν έρθεις στο σημείο να στερηθείς πραγματικά η συνέχεια είναι σχεδόν αδύνατη.

-Ποια η σκηνοθετική σας προσέγγιση;

Α.Κ.:  Ελληνική, απλή. Μια γραμμή αφήγησης με λίγο από ρεαλισμό και σε δεύτερο επίπεδο μια φόρμα. Ο συνδυασμός αυτών δύο είναι η προσέγγιση που συνηθίζω να έχω όταν σκηνοθετώ.

-Πόσο δύσκολο είναι να σκηνοθετείτε και να παίζετε ταυτόχρονα σε ένα έργο;

Α.Κ.: Αυτό είναι κάτι που δε θέλω να κάνω αλλά έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Το έκανα γιατί, το ήθελε η Αναστασία Βούλγαρη που έγραψε τον Άνδρα μετά από δική μου παρότρυνση και ήθελε πολύ να είμαι εγώ αυτός που θα τον υποδυθεί. Δε θεωρώ ότι μπορείς να σκηνοθετήσεις καλά τον εαυτό σου. Είναι αστείο. Για αυτό και χρησιμοποίησα τεχνικούς τρόπους, αλλά συνεργάστηκα και με φίλους για να το κάνω αυτό. Συνήθως μου αρέσει το ένα από τα δύο. Ή να σκηνοθετώ ή να παίζω.

-Τελικά τι ορίζει τις επιλογές μας; Το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον;

Α.Κ.: Οι επιλογές είναι κάτι που αφορά το παρόν, όμως σίγουρα καθορίζουν το μέλλον και έχουν σχέση και με το παρελθόν. Είναι βιβλία ζωής, που τοποθετούνται στη βιβλιοθήκη του καθενός και συνεχίζουμε διαβάζοντας τα επόμενα, και αυτά μας καθορίζουν.

 DSC1174lq

-Πώς θα σχολιάζατε την τρέχουσα θεατρική σαιζόν;

Α.Κ.: Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχουν τόσες πολλές παραστάσεις είτε έχουν επιτυχία είτε όχι. Χαίρομαι όταν ο κόσμος ασχολείται με το θέατρο είτε ως δουλειά είτε ως ψυχική εκτόνωση είτε ως δικαιολογία για να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι και να μοιραστούν κάτι που έχουν να πουν.

-Και όσον αφορά την παράσταση «Όρκος στο παρόν»;

Α.Κ.: Όσον  αφορά την παράσταση, χαίρομαι πάρα πολύ για την ομάδα του έργου «Όρκος στο παρόν». Αρχικά, γιατί συνεχίζω τη συνεργασία μου με την Αναστασία Βούλγαρη για ακόμα μία φορά. Για τη συνάντησή μου με την Άννα Ψαρρά με την οποία έχουμε συνεργαστεί ως ηθοποιοί στο παρελθόν. Είναι συγκινητικό με πόση αγάπη η Άννα Ψαρά προσέγγισε το ρόλο και πόσο βαθειά διείσδυσε με πολλή δουλειά, για να καταλάβει, να κατανοήσει και να αποδώσει επί σκηνής στις συντεταγμένες που ήθελα την ηρωίδα, ίσως γιατί μου θυμίζει τη μάνα μου. Είναι η δεύτερη φορά που υποδυόμαστε το ζευγάρι. Είμαι χαρούμενος για τη συνεργασία μου με τον Σταύρο Σιόλα, που αγκάλιασε και αγάπησε το πρότζεκτ, ο οποίος προσέγγισε τους στίχους της Παναγιώτας Πανταζή με αγάπη. Όλο αυτό απογειώνεται με το μουσικό μέρος της παράστασης και την ερμηνεία της Αργυρούς Καπαρού, που μας χάρισε τη φωνή της για τα δύο τραγούδια της παράστασης. Επίσης, συνεργάζομαι για δεύτερη φορά με τον Αλέξανδρο Πολιτάκη, κάτι για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί είναι ένας πολύ αξιόλογος σχεδιαστής φωτισμού, που ξέρει πάρα πολύ καλά τι κάνει. Σίγουρα θα συνεργαστούμε ξανά στο μέλλον. Βεβαίως είμαι πολύ χαρούμενος και για τη συνεργασία μου με το θέατρο ΑΛΜΑ, που μας φιλοξενεί και μας στήριξε για να γίνει η παράστασή μας πραγματικότητα.

 DSC1133lq

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Α.Κ.: Αυτή την περίοδο δρομολογείται το ανέβασμα του έργου που έχουμε συγγράψει με την Αναστασία Βούλγαρη «Το δάγκωμα του θρόνου», το οποίο το σκηνοθετώ . Θα το ανεβάσουμε σύντομα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Είναι η ιστορία του Βασιλιά Αλέξανδρου Α’ και της Ασπασίας Μάνου. Έχω ξεκινήσει ήδη πρόβες, καθώς ως ηθοποιός θα είμαι στη νέα πολυαναμενόμενη παραγωγή «Οι Άγγελοι στην Αμερική», που θα ανεβάζει ο Βαγγέλης Παπαδάκης, μαζί με τον Στράτο Τζώρτζογλου, την Ανδρονίκη Αβδελιώτη, τον Μάνο Παπαδά και πολλούς άλλους αξιόλογους συντελεστές. Αυτό θα ανέβει τον Απρίλιο στο Θέατρο Χώρος. Παράλληλα, η «Νανά» του Ζολά, συνεχίζει την πορεία της στο Αγγέλων Βήμα, όπου οι παραστάσεις μας παρατείνονται έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

 

Το έργο «Όρκος στο παρόν» ολοκληρώνει τις παραστάσεις του την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή του Θεάτρου ΆΛΜΑ (Ακομινάτου 15, Μεταξουργείο).

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theatre/alma/orkos-sto-paron/

Η σελίδα της παράστασης στο facebook: https://www.facebook.com/orkosstoparon