Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 07:13

Κριτική Θεάτρου: «Χρωματιστές γυναίκες – Dialogue in the dark» στο Θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής»

Γράφει ο Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης* 

 

 Η Ειρήνη Τζαβάρα σκηνοθετεί σε ενιαία παράσταση το «Τίτα Λου» της Catherine Anne και τις «Χρωματιστές Γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα ερευνώντας τις κοινές συνισταμένες των δύο ποιητικών θεατρικών έργων που στηρίζουν τη θεματική τους σε μια πλειάδα αντιθέτων: μεταμορφώσεις του σώματος και της ψυχής, περάσματα από το σκοτάδι στο φως, από το κρύο στη ζέστη, από το ουρλιαχτό στον ψίθυρο, από το συνειδητό στο ασυνείδητο.

Η Γαλλίδα συγγραφέας συμπυκνώνει σε δώδεκα σκηνές σταθμούς μιας αρχέγονης πορείας μεταμόρφωσης. Μια ιστορία μύησης στη ζωή μέσα από την εσωτερική αναζήτηση. Η Τίτα και η τυφλή αδελφή της Λου έχουν για οδηγό το γράμμα του νεκρού πατέρα τους που τις προτρέπει να πουλήσουν τα πάντα και να αναζητήσουν τον «θεραπευτή» Λε-Ντου. Πρόκειται για ένα ταξίδι ζωής με σκοπό την ανακάλυψη της αλήθειας, της αθανασίας και ενός σωτήριου πνευματικού κέντρου. Τους ρόλους υποδύονται η Τζίνα Ντέγκα (Τίτα) και η Κωνσταντίνα Σπάθη (Λου).

Οι «Χρωματιστές Γυναίκες» είναι ένα έργο δωματίου με δύο νησιώτικες γυναικείες μορφές και τους κερματισμένους συμβολισμούς ενός νοσηρού εγκλεισμού. Ανάμνηση και φαντασίωση θα παίξουν ένα εξουθενωτικό κρυφτό όπου το ανδροφαγικό κίνητρο θα αποδειχθεί ενοχή και πρόσχημα ενοχής για την εφιαλτική διεκδίκηση μιας παντοτινά χαμένης ταυτότητας. Τους ρόλους υποδύονται η Λεμονιά Αντωνάτου (Άννα) και η Κατερίνα Λιάγκου (Έλλη).

Μία ενδιαφέρουσα παράσταση!

 

* Ο Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός και μεταφραστής θεάτρου.   

 

 

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30