Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 15:56

«Δημιουργική Ελλάδα»: 8 εκατ. ευρώ στον Σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμό

 

Με το δικό του όνομα, νέο λογότυπο και αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό ιστότοπο έρχεται ο θεσμός των επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού για το 2024.

Η «Δημιουργική Ελλάδα», όπως λέγεται πλέον η πρωτοβουλία, αποτελείται από 11 νέες προσκλήσεις που άπτονται όλων των πολιτιστικών τομέων με προϋπολογισμό 8.036.000 € και αφορά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με πολιτιστικούς ή/και κοινωφελείς σκοπούς.

Η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου παρουσιάστηκε πριν από μερικές μέρες σε ειδική εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη, παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου.

 

Οι 11 προσκλήσεις της «Δημιουργικής Ελλάδας»

dimiourgiki ellada 2024

Οι έντεκα προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της «Δημιουργικής Ελλάδος» αφορούν:
• Πολιτιστικές Δράσεις και Προγράμματα για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον Πολιτισμό.
• Πολιτιστικές Δράσεις και Προγράμματα για Παιδιά και Εφήβους (έως 18 ετών).
• Βιβλίο, Γράμματα και της Φιλαναγνωσίας.
• Δράσεις Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Design.
• Δράσεις Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών.
• Πολυθεματικά Φεστιβάλ/Δράσεις.
• Ψηφιακές δράσεις πολιτισμού.
• Επαγγελματικά Σχήματα Θεάτρου με σκοπό την υλοποίηση Θεατρικών Παραγωγών, Φεστιβάλ, Περιοδειών, Εκδηλώσεων Θεάτρου.
• Κινηματογραφικές και Οπτικοακουστικές Δράσεις και Κινηματογραφικά Φεστιβάλ.
• Μουσικές Παραστάσεις, Φιλαρμονικές, Φεστιβάλ Μουσικής, Περιοδείες, και Εκδηλώσεις Μουσικής.
• Ομάδες Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, με σκοπό την υλοποίηση Παραγωγών, Φεστιβάλ, Περιοδειών, Εκδηλώσεων Κλασικού και Σύγχρονου Χορού.

 

Οι προϋποθέσεις και οι στόχοι

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στις παραπάνω προσκλήσεις είναι η εγγραφή των φορέων στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, ενώ οι φορείς θα πρέπει να έχουν ιδρυθεί έως και τις 31 Οκτωβρίου 2023. Ήδη, στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων είναι εγγεγραμμένοι περίπου 3.800 χρήστες, με την εν λόγω πύλη να ενέχει και θέση καταγραφής δράσεων του εκάστοτε φορέα, δημιουργώντας το πολιτιστικό τους προφίλ.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας «Το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2024 στηρίζει έμπρακτα το σύγχρονο πολιτισμό σε όλη τη χώρα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς αλλά και να συμβάλουμε στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες».

Ο κάθε εγγεγραμμένος φορέας μπορεί να υποβάλει μόνο ένα αίτημα στις προαναφερθείσες προσκλήσεις και η πρότασή του θα αξιολογηθεί βάσει της συνάφειάς της με τις προτεραιότητες του υπουργείου, της συνοχής της με την πρόσκληση, το περιεχόμενο και την καλλιτεχνική της αρτιότητα, της επαρκούς ανάπτυξης της πρότασης και του ρεαλιστικού προϋπολογισμού της κ.ά..

Σχετικά με τη νέα ονομασία του προγράμματος επιχορηγήσεων ο κ. Δήμας ανέφερε «Ο σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του σύγχρονου πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και ο τίτλος Δημιουργική Ελλάδα, διότι πιστεύουμε στη δημιουργική Ελλάδα, στον σύγχρονο πολιτισμό…»

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη χρονιά εγκρίθηκαν 745 προτάσεις ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η υποβολή των νέων αιτημάτων επιχορήγησης ξεκίνησε τέλη Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου με ενδεχόμενο παράτασης μερικών ημερών.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προσκλήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο portal.culture.gov.gr.

Ράνια Παπαδοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Χρίστος Δήμας: «Η πολιτιστική διπλωματία είναι ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Πολιτισμού»

Ημερολογιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30