Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 17:59

Αυτοσχεδιάζοντας με το Μανώλη Φάμελλο και το Στάθη Δρογώση

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

Ο Μανώλης Φάμελλος και ο Στάθης Δρογώσης αφηγούνται, μοιράζονται τραγούδια μα πάνω από όλα αυτοσχεδιάζουν. Στις 7 Ιουλίου θα εμφανιστούν στον Κήπο του Μεγάρου μαζί με δύο ακόμα τραγουδοποιούς :τον Οδυσσέα Τσάκαλο και τον Βαγγέλη Μαρκαντώνη. Θέση στην «Πολυθρόνα του Κήπου», όπως τιτλοφορείται και η συναυλία τους, θα πάρει και η Χάρις Αλεξίου, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει ερμηνεύσει τραγούδια του Στάθη Δρογώση και του Μανώλη Φάμελλου.

Η συζήτηση που ακολουθεί δεν είναι παρά ένας συνεχής αυτοσχεδιασμός περί ιστορίας και μουσικής, ενώ οι πολιτικές ερωτήσεις αυτή τη φορά απουσιάζουν δίνοντας το λόγο στην τέχνη.

-Ποια ιστορία θα αφηγηθείτε στις 7 Ιουλίου στον Κήπο του Μεγάρου;

Σ.Δ.: Μερικές φορές σκέφτομαι ότι έχω γράψει μόνο ένα τραγούδι με δεκάδες παραλλαγές. Αυτό το τραγούδι μιλάει για την πορεία προς την λύτρωση. Προς την αυτογνωσία. Ή απλά μιλάει για τις προβληματικές μου σχέσεις με τις γυναίκες. Ευτυχώς ο Μανώλης έχει πιο πολύπλοκα τραγούδια...( γέλια)

Μ.Φ.: Εμείς προσφέρουμε την μουσική επένδυση και ο κάθε ακροατής ας αυτοσχεδιάσει δημιουργικά επάνω σε μια δική του αφήγηση. Προβλέπω πάντως πως ο Στάθης δύσκολα θα λυτρωθεί με τις γνωστές χιλιαστικές εμμονές του ενώ αντίθετα οι σχέσεις του με τις γυναίκες θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα.

famelos1

-Για πρώτη φορά στον Κήπου του Μεγάρου θα σας συναντήσει και η Χαρούλα Αλεξίου. Ποιο στοιχείο σας έφερε κοντά μουσικά μέσα στο χρόνο;

Σ.Δ.: Κι ο Μανώλης κι εγώ έχουμε συνεργαστεί δισκογραφικά με την κα Αλεξίου. Όταν μου πρότεινε ο Νίκος Μωραΐτης να γράψω μουσική σε στίχους του για το δίσκο της Χάρις Αλεξίου φοβήθηκα. Τελικά όμως όχι μόνο έγραψα , αλλά και ξεμπλόκαρα δημιουργικά. Και τέλειωσα και τον δικό μου δίσκο . Οπότε της το χρωστάω για μια ζωή.

Μ.Φ.:Εγώ ξεκίνησα την σχέση μου μαζί της ως καθώς πρέπει παραγωγός και σύντομα  βρέθηκα να ερμηνεύω  λαϊκά στο πάλκο της.Το κοινό μας στοιχείο είναι πως είμαστε όλοι άνθρωποι που γράφουμε τραγούδια και τα τραγουδάμε και με την Χαρούλα ειδικά έχουμε έναν ολόκληρο κόσμο να μοιραστούμε.

-Ποιες ιδιαιτερότητες παρουσιάζει ένα σχήμα που αποτελείται αποκλειστικά από τέσσερις τραγουδοποιούς;

Σ.Δ.: Έχει πολύ πλάκα και ενδιαφέρον η συνύπαρξή μας. Ο Οδυσσέας είναι σα σοφός Νέστωρας αφού έχει τεράστια εμπειρία με τους Φατμέ αλλά και με όλα τα σχήματα που έπαιξε. Ο Βαγγέλης είναι εκπληκτικός μπασίστας- κιθαρίστας και παίζει και τρομερά τη φυσαρμόνικα. Ο Μανώλης έμαθε και ηλεκτρική κιθάρα κι εγώ ακορντεόν. Περνάμε τόσο καλά μαζί που σκέφτομαι ότι θα πρέπει να δώσουμε όνομα στο πρότζεκτ και να βγάλουμε και δίσκο...

Μ.Φ.: Εγώ έψαχνα απελπισμένα μια ευκαιρία να βρεθώ πρώτος μεταξύ ίσων σε ένα τέτοιο σχήμα και να ηγηθώ.Δυστυχώς αντίθετα από ότι ισχυρίζεται ο Στάθης δεν είμαστε και τίποτα δεξιοτέχνες αλλά βεβαίως ο σκοπός και η ματαιοδοξία μας αγιάζει τα μέσα.Μάλιστα σκέφτομαι να δώσω και το όνομα μου στο κοινό μας project,άλλωστε μου το ζητήσαν τα παιδιά...

-Δεδομένου, ότι ο  Στάθης Δρογώσης έχει ασχοληθεί με την πολιτική, κατά τη γνώμη σας η πολιτική αλλοτριώνει τη μουσική, αλλά και την ιδιότητα ενός τραγουδοποιού;

Σ.Δ.: Ασχολήθηκα με τα κοινά και έμαθα πολλά. Η μουσική μου μου κρατάει ακόμα μούτρα που την παραμέλησα. Δε νομίζω ότι άλλαξα πολύ. Αλλά όντως θέλω να αφοσιωθώ ξανά μόνο σε αυτή.

Μ.Φ.: Εδώ θα έπρεπε να απαντήσω μόνο εγώ αλλά και πάλι ο γνωστός παρεμβατικός Δρογώσης συναισθηματολογεί.Κατά την έγκυρη γνώμη μου ο ασθενής θα αναρρώσει. Φτάνει να παραμείνει στην σκιά, να συνθέτει ακατάπαυστα και να παρακολουθεί τακτικά τις συναντήσεις των Ανώνυμων Αλκοολικών των Κοινωνικών Δικτύων.

-Ο νέος σας δίσκος κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από την ΕΜΙ. Η Antelma music  τι απέγινε; Ποια εμπειρία αποκομίσατε ως παραγωγός μέσω της Antelma;

Σ.Δ.: Μετά από 5 χρόνια χωρίς δίσκο ήθελα να ασχοληθώ μόνο με τη μουσική πλευρά της κυκλοφορίας. Οπότε έψαξα μόνος μου εταιρεία για να τον βγάλει. Ευτυχώς η ΕΜΙ ενδιαφέρθηκε για το υλικό. Και ευτυχώς η Λία Χατζηδημητρίου με την οποία συνεργάστηκα άψογα στους δυο πρώτους δίσκους ανέλαβε την προώθηση. Η Αντέλμα εξακολουθεί να λειτουργεί. Θα βγάλουμε και δίσκους νέων δημιουργών. Απλά κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα.

Μ.Φ.: Εδώ είχαμε συμφωνήσει να πεις κάτι για μένα αλλά θα σοβαρευτώ και επανορθώσω  παρακάτω

-Οι αυτοσχεδιασμοί είναι ένα ρίσκο για τους καλλιτέχνες;

Σ.Δ.: Ευτυχώς οι συνεργάτες μουσικοί είναι εκπληκτικοί. Παίζουν με μεράκι και μας στηρίζουν. Οπότε οι μουσικοί αυτοσχεδιασμοί έχουν ρίσκο αλλά με αυτούς τους εξαιρετικούς μουσικούς κάθε συναυλία είναι διαφορετική.stathis photo5

Μ.Φ.: Αν και η ίδια η σύνθεση κατάγεται από τον αυτοσχεδιασμό εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής και κλίνω προς τα οργανωμένα σχήματα.Και μέσα σε αυτό το τοπίο απολαμβάνω περισσότερο τις απροσδόκητες παρεκτροπές.

-Τι έχετε διδαχθεί από την κοινή σας πορεία μέσα στο χρόνο;

Σ.Δ.: Προσπαθώ να επηρεαστώ από το Μανώλη αλλά δεν τα καταφέρνω. Είναι πάντα ψύχραιμος και ευγενικός. Επίσης είναι δραστήριος καλλιτεχνικά και βιβλιοφάγος. Εγώ είμαι πιο οκνηρός. Και πιο πεισματάρης. Και πιο αγχώδης. Ελπίζω να του μοιάσω όταν μεγαλώσω...(γέλια)

Μ.Φ.: Εγώ ακριβώς το αντίθετο...προσπαθώ να μην επηρεαστώ και πάλι δεν τα καταφέρνω.Αν και δεν είναι πάντα ανυπόμονος και βάρβαρος και στην ουσία η ουσία δεν του ξεφεύγει ποτέ.Νομίζω πως ασυνείδητα μέσα από την συνύπαρξη μας έχει γεννηθεί μια νέα οντότητα από το κοινό μας υλικό με δικά της χαρακτηριστικά...Είναι το δικό μας χειραφετημένο παιδί της κρίσης.

-Kαι για το τέλος ας αυτοσχεδιάσουμε.

Μ.Φ.:Μα αυτό ακριβώς δεν κάνουμε τόση ώρα;Ο Στάθης είναι τόσο ενθουσιασμένος που τον έχω πείσει να κάνουμε μια μικρή λιτανεία με ρεσό στον Λυκαβηττό μετά το τέλος της συναυλίας. Ας τον ακούσουμε όμως σε πρώτο πρόσωπο σε ένα μοναδικό επικολυρικό πιανιστικό κρεσέντο...

Σ.Δ.: Για μένα είναι η πιο σημαντική μου συναυλία. Μετά από 5 χρόνια έβγαλα δίσκο. Και μετά από δεκάδες συναυλίες σε μικρές μουσικές σκηνές κάνω το βήμα με το Μανώλη σε έναν πολύ μεγάλο συναυλιακό χώρο. Θέλω όποιος έρθει στη συναυλία να την θυμάται για καιρό! Και φυσικά θέλω να βγω φωτογραφίες δίπλα στην Χάρις Αλεξίου. Την πιο σημαντική Ελληνίδα ερμηνεύτρια. Είναι σαν να είμαι σε όνειρο που θα τραγουδήσουμε μαζί. Χαρούλα σε ευχαριστούμε για όλα!

Η συνέντευξη  δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2016.

Ημερολογιο

« December 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31