Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 22:53

Ναταλία Ρασούλη: «Αν οι άνθρωποι επιμείνουν στην ένωσή τους και στον κοινό αγώνα, τότε τίποτα δε θα μπορεί να τους νικήσει»

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

Όταν άκουσα για πρώτη φορά το νέο της τραγούδι, ένιωσα πράγματι , όπως λέει και η ίδια ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο φως. Η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Ναταλία Ρασούλη, μετά από απουσία μερικών χρόνων, επιστρέφει στα δισκογραφικά δρώμενα με νέο τραγούδι. Ο λόγος για το τραγούδι «Αναγέννηση», το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται στον νέο της δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Μιλήσαμε μαζί της για την «Αναγέννηση», τα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια, αλλά επίσης σχολιάσαμε σημαντικά θέματα της επικαιρότητας που μας απασχολούν κατά καιρούς.  Κατά τη Ναταλία Ρασούλη, η καλύτερη απάντηση στην κρίση είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Το σκοτάδι που ενδεχομένως νιώθουμε να μας περικλείει λίγο πολύ στις μέρες μας, μπορεί να χαθεί από μία μονάχα στιγμή φωτός. Και αυτή η μικρή στιγμή φωτός είναι εκείνη που θα ανατρέψει τα πάντα, με όπλο τη συνείδησή μας.  Με τη χρήση της τεχνικής της προγραμματικής μουσικής η Ναταλία Ρασούλη, μέσω της «Αναγέννησης» καταφέρνει να περάσει στους ακροατές ένα ηχηρό και ταυτόχρονα κοινωνικό μήνυμα ζωής.

-Έχετε ασχοληθεί με πολλά ήδη μουσικής. Από ρεμπέτικο μέχρι μέταλ. Τι σας εξιτάρει περισσότερο;

Ν.Ρασούλη :  Όλα. Σε όποιο είδος και να πας στη μουσική που να είναι καλά και ποιοτικά φτιαγμένο και ερμηνευμένο, για εμένα είναι πάρα πάρα πολύ καλό .

-Το επίθετό σας αποτελεί μία σπουδαία κληρονομιά για εσάς. Πώς είναι να μεγαλώνεις με τόσο σπουδαίους ανθρώπους της μουσικής;

Ν.Ρασούλη: Καταρχήν όταν είσαι παιδί δεν καταλαβαίνεις αυτό το βάρος.  Ο πατέρας μου φρόντισε και ο ίδιος να μην με επιβαρύνει με το όνομά του, με τον τρόπο τον οποίο με αντιμετώπιζε, με τον τρόπο που αντιμετώπιζε τα πράγματα που έκανα εγώ. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το πώς φέρεται ο γονιός στο παιδί του και κατά πόσο πια αυτό περνάει στο παιδί και νιώθει αντίστοιχα αν υπάρχει κάποιο βάρος ή όχι. Έπαιρνε εκείνος πρώτη θέση ούτως ώστε να μην νιώθω βάρος, παρά μόνο περηφάνια. Με αντιμετώπιζε πάντα σαν να είμαι ένας ξεχωριστός άνθρωπος και με διαφορετικά πράγματα και ενδιαφέροντα από εκείνον και διαφορετικές απόψεις ο ένας από τον άλλο. Ο ίδιος φρόντισε πάρα πολύ να μην με επιβαρύνει. Μετά το θάνατό του, πολλοί προσπάθησαν να με κάνουν να το νιώσω αυτό το βάρος, αλλά δεν ήταν εύκολο πια, γιατί εκείνος μου είχε δώσει ήδη την αγωγή που θεωρούσε ότι είναι η πρέπουσα. Οπότε ουσιαστικά δεν νιώθω κανένα βάρος. Νιώθω περήφανη και χαρούμενη.

-Απάντηση στο τραγούδι του Χατζιδάκι και του Γκάτσου «Κεμάλ» είναι το τραγούδι «Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος Κεμάλ». Σήμερα πώς θα μπορούσε να αλλάξει ο κόσμος με τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα;

Ν.Ρασούλη: Εγώ πιστεύω πως όταν ο κόσμος στηριχτεί στην αλληλεγγύη  και στην ανθρωπιά, ο ένας να βοηθάει τον άλλο, όλα έρχονται μετά. Ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος και να μη διασπάται. Αυτή είναι η δική μου η άποψη. Όταν παραμένει ενωμένος και ξέρει ότι πρέπει να βοηθάει τον άλλον χωρίς να έχει στο μυαλό του ένα πονηρό υπόβαθρο, τότε νομίζω ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

-Μάλιστα έχουμε δει ήδη δύο μεγάλες μορφές αλληλεγγύης. Το κίνημα των Αγανακτισμένων και ιδιαίτερα με το θέμα της ΕΡΤ.  Ένα χρόνο αργότερα από τα γεγονότα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, πώς θα σχολιάζατε την κατάσταση;

Ν.Ρασούλη: Δυστυχώς οι εξουσίες, αυτό που πάντα αποφασίζανε, αυτό που λέμε «διαίρει και βασίλευε», φαίνεται να πετυχαίνει. Αλλά υπάρχει ένας πυρήνας ατόμων από την ΕΡΤ, που είναι πάρα πολύ ενωμένοι και δυνατοί και συνεχίζουν τον αγώνα τους. Προσωπικά πιστεύω ότι θα δικαιωθεί αυτός ο αγώνας κάποια στιγμή, παρόλο που κάποια συμφέροντα θέλουν να τους διαιρέσουν, να τους κάνουν να τσακωθούνε όλοι μεταξύ τους, να διαφωνήσουν σε πράγματα , που εν τέλει είναι αστεία αν τα σκεφτεί κανείς, για να μπορέσουν εκείνοι να κερδίζουνε πράγματα. Πιστεύω ότι αν οι άνθρωποι  επιμείνουν στην ένωσή τους και στον κοινό αγώνα, τότε τίποτα δε θα μπορεί να τους νικήσει.

-Στις μέρες μας, κατά τη γνώμη σας ποια  είναι τα αίτια ανάδυσης του φασιστικού φαινομένου;

Ν.Ρασούλη:  Δυστυχώς το τέρας που κρύβουμε μέσα μας, όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις, όταν δε ξεριζωθεί από μέσα μας, αυτό βρίσκει ευκαιρία την ώρα που όλος ο κοινωνικός οργανισμός βρίσκεται με χαμηλές άμυνες , σαν μία αρρώστια, να επαναπροσδιορίζεται και αρχίζει να φουντώνει. Για αυτό λέμε όταν οι άνθρωποι είναι ενωμένοι και πάνω από όλα έχουν ανθρωπιά μέσα τους και κινούνται με βάση αυτό, τότε αυτό το τέρας μέσα μας ξεριζώνεται. Δυστυχώς σε πάρα πολύ κόσμο αυτό ξαναβρήκε ρίζα. Δεν ήταν κάτι  το οποίο είχε εξαφανιστεί και ξαναήρθε. Αυτό το πράγμα υπάρχει μέσα μας, αλλά το θέμα είναι ότι οι άμυνές μας θα πρέπει να ενδυναμωθούν .

-Πώς θα ορίζατε το φασισμό και ποια είναι η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε αυτό το φαινόμενο;

Ν.Ρασούλη: Ο φασισμός είναι η πιο άρρωστη μορφή εξουσίας , η οποία θέλει να επιβάλλει το δικό της τρόπο και να βλέπει τους υπόλοιπους ανθρώπους σαν απλά όργανα της εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων. Νομίζω όταν ο άνθρωπος έχει συνείδηση, είναι επικεντρωμένος στο να είναι σωστός απέναντι στους άλλους ανθρώπους , δίκαιος και να λειτουργήσει με αγάπη, ο φασισμός δε μπορεί να μπει μέσα του ούτε να αναπτυχθεί μέσα του, αλλά εξαφανίζεται και από το τριγύρω περιβάλλον. Άρα καταλήγουμε πάλι στην ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και τη συνείδηση. Έτσι ο φασισμός εξαφανίζεται.

-Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση φθείρει το ελληνικό τραγούδι;

Ν.Ρασούλη: Η οικονομική κρίση φθείρει τα πάντα. Το ελληνικό τραγούδι και γενικά οι τέχνες έχουν μία μαγική ιδιότητα, όταν επέρχεται η οικονομική κρίση, στο  να αναπτύσσονται και καινούρια πράγματα.  Πρέπει δηλαδή να αρχίσουν να επαναπροσδιορίζουν οι καλλιτέχνες το τι είναι η μουσική, το τι είναι το τραγούδι. Γιατί η αλήθεια είναι ότι είχε ξεφύγει τα τελευταία χρόνια η κατάσταση. Λειτουργούσαν λίγο πολύ σαν επιχειρηματίες και όχι σαν καλλιτέχνες. Ίσως αυτό είναι καλό  και σε κάνει λίγο να ξαναθυμάσαι τι είναι η τέχνη και τι είναι η έκφραση μέσω της τέχνης. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό κάνει και καλό στο χώρο της τέχνης, αλλά το επιχειρηματικό, πονηρό μυαλό, πάντα θα υπάρχει σε όλους τους τομείς. Δεν είναι εύκολο να το αποφύγεις. Απλά τώρα αναγκάζονται αυτά τα μυαλά να υποχωρήσουν. Θέλω να πιστεύω ότι σιγά σιγά θα εξαλειφθούν, αλλά αυτό θα το δείξει το μέλλον και το πόσο ενωμένοι θα είμαστε μεταξύ μας.

nrasouli2-Έχετε δισκογραφικές κυκλοφορίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ο πρώτος σας δίσκος κυκλοφόρησε το 1999. Ποιες διαφορές εντοπίζετε στην μουσική βιομηχανία;

Ν.Ρασούλη: Πρακτικές είναι οι διαφορές. Δηλαδή στο ότι δεν υπάρχουν πια δισκογραφικές εταιρίες . Είναι πάρα πολύ λίγες. Δεν υπάρχει πλέον το μεγάλο αγοραστικό κοινό στο να αγοράσει τα cds αυτά καθαυτά, όπως υπήρχε παλαιότερα. Υπάρχει πλέον η διακίνηση στο ίντερνετ και οι καλλιτέχνες κινούν μόνοι τους τη δουλειά τους, που η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι καλό. Σε αυτούς τους τομείς είναι πιο θετική η κατάσταση. Το θέμα είναι πως όταν μιλάμε για μουσική βιομηχανία, η ίδια η βιομηχανία από μόνη της εμπεριέχει την επιχειρηματικότητα. Όταν ο επιχειρηματίας λειτουργεί σαν επιχειρηματίας, θέλει απλά να βγάλει χρήματα. Και αυτό υπάρχει και τώρα. Και για αυτό υπάρχουν ακόμα προβλήματα , παρόλο που δεν υπάρχει ιδιαίτερη δισκογραφία και παρόλο που δεν υπάρχουν καταστήματα δίσκων. Συνεχίζουν μία ιδιαίτερη και πάγια τακτική του τύπου πχ τα ραδιόφωνα για να παίξουν τα καινούρια τραγούδια θα πρέπει κάποιος να τους πληρώσει για να τα παίξουνε, οπότε υπάρχει ακόμα και δε φεύγει εύκολα η εισβολή του να σκέφτεται κάποιος κερδοσκοπικά ακόμα και στην εποχή μας.

-Το νέο σας τραγούδι «Αναγέννηση» κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και αποτελεί το πρώτο κομμάτι από το νέο σας δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει.

Ν.Ρασούλη:  Η «Αναγέννηση» είναι το πρώτο τραγούδι μίας σειράς τραγουδιών που ήταν πολύ καιρό έτοιμα πριν το θάνατο του πατέρα μου. Μετά το θάνατο του πατέρα μου δεν είχα καμία διάθεση και όρεξη, ούτε καν ενδιαφέρον για να κυκλοφορήσω αυτά τα τραγούδια. Ίσως τώρα να είναι και η πιο κατάλληλη στιγμή γιατί η λέξη αναγέννηση ταιριάζει πάρα πολύ στη ζωή μου. Ξέρω ότι και ο πατέρας μου αυτό θα ήθελε. Από κάποιο σημείο και μετά να μπορέσω να συνεχίσω όπως ήμουν παλαιότερα πριν φύγει εκείνος. Συγκεκριμένα η «αναγέννηση»  είναι το σημείο που ο άνθρωπος έχει φτάσει στο απόλυτο σκοτάδι, είτε ψυχικά είτε όπως είναι στην κοινωνία μας με την οικονομική κρίση, αλλά και πάλι υπάρχει μία πολύ μικρή στιγμή φωτός που αν είσαι επικεντρωμένος σε αυτό το φως και  μπορείς χωρίς να ταράζεσαι εύκολα να το κοιτάς, τότε η ανάδυση από αυτό το σκοτάδι, η αναγέννηση θα έρθει. Αυτό το τραγούδι αυτό δείχνει. Ότι η συγκέντρωσή μας και η συνείδησή μας πρέπει να είναι προς το φως. Στο κομμάτι αυτό, έχω χρησιμοποιήσει και μία τεχνική της προγραμματικής μουσικής. Η προγραμματική μουσική, είναι η μουσική που απεικονίζει με νότες, ήχους και ηχοχρώματα συναισθήματα και καταστάσεις. Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στον κινηματογράφο. Πχ. χρησιμοποιείς ένα όργανο για να περιγράψεις τα πουλιά ή τα δέντρα ή μια θύελλα. Έτσι χρησιμοποιώ τα όργανα στο συγκεκριμένο τραγούδι. Άλλο αντιπροσωπεύει τη θλίψη, άλλο την ολίσθηση, άλλο τον αγώνα, άλλο την προσπάθεια, άλλο τα κύματα, άλλο τον αφρό και άλλο το φως. Οπότε ουσιαστικά ήταν για εμένα μία ανάγκη μου για την ανάδυση περισσότερου εαυτού μου και αν αυτό μπορεί να βοηθήσει και τους άλλους τότε αυτό είναι που θα με κάνει εμένα χαρούμενη.

-Ο νέος σας δίσκος πότε θα κυκλοφορήσει; Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες;

Ν.Ρασούλη: Ευελπιστώ ότι θα κυκλοφορήσει προς τα τέλη του φθινοπώρου. Ο δίσκος θα λέγεται «Αναγέννηση» και είναι ομότιτλος με το συγκεκριμένο τραγούδι. Έχει κάποια τραγούδια ακόμα που είναι τελείως διαφορετικά το ένα είδος από το άλλο. Ο δίσκος είναι βιωματικός. Πράγματα τα οποία εγώ η ίδια έχω ζήσει στη ζωή μου και πράγματα τα οποία έχουν την πολυμορφία που είχε και η ίδια μου η ζωή, όπως το ότι από το ελληνικό τραγούδι βρισκόμουν στην κλασική μουσική την οποία και σπούδασα. Βρισκόμουνα στο μέταλ, το οποίο το υπηρέτησα για πάρα πολλά χρόνια και είναι κομμάτι του εαυτού μου.

-Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Ν.Ρασούλη: Τώρα είμαι συγκεντρωμένη καθαρά στο νέο μου δίσκο. Βρισκόμαστε με τους συνεργάτες μου στο στούντιο και ηχογραφούμε. Ο στόχος μου και το μυαλό μου είναι συγκεντρωμένο στην συγκεκριμένη κυκλοφορία. Από εκεί και πέρα ταυτόχρονα έχω το έργο του πατέρα μου που είναι ένα τεράστιο έργο, το οποίο χρειάζεται φύλαξη, προστασία, φροντίδα… Μπορώ να πω ότι δεν προλαβαίνω να σκεφτώ λίγο πιο μετά από αυτό, αλλά νομίζω ότι το ένα φέρνει το άλλο. Οπότε αυτή τη στιγμή είμαι συγκεντρωμένη σε αυτά τα δύο πράγματα, τουλάχιστον μέχρι και την κυκλοφορία της «Αναγέννησης».

-Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;

Ν.Ρασούλη: Το μήνυμά μου είναι ό,τι και το τραγούδι το συγκεκριμένο. Είναι συνείδηση, αγώνας, προσπάθεια, να επικεντρωθεί κανείς στο φως για να μπορέσει να βγει από το σκοτάδι και το μέσα του αλλά και το κοινωνικό μας σκοτάδι.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Ναταλία Ρασούλη αναζητήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/pages/Natalie-Rassoulis-%CE%9D%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%A1%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7/135964026458731

 

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30