Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 17:45

Σαββέρια Μαργιολά: «Η αισιοδοξία είναι κάτι που πρέπει να πηγάζει από μέσα μας για να μπορούμε να προχωράμε και να ξεπερνάμε τις δύσκολες περιόδους»

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

 

Για δεύτερη χρονιά, η Σαββέρια Μαργιολά «ταξιδεύει μουσικά» Προς την επόμενη θάλασσα με το Νίκο Καλλίνη και τον Πέτρο Συνοδινό. Πρώτος σταθμός ο Ρυθμός Stage στις 20 & 27 Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες πριν την έναρξη των εμφανίσεών της, μας μίλησε για τη μουσική, τη ζωή, την αισιοδοξία, αλλά και τα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια.

-Λένε ότι όταν αφήνεις τον άλλο να μιλήσει για τον εαυτό του μπορείς να καταλάβεις καλύτερα ποιος είναι. Ποια είναι λοιπόν η Σαββέρια Μαργιολά;

Σ.Μ.: Λατρεύω τη δουλειά μου που είναι πάντα χαρά για μένα. Η απλότητα με κάνει ευτυχισμένη. Η οικογένειά μου και οι καλοί μου φίλοι μου είναι απαραίτητοι…. Και ένα καλό βιβλίο είναι η παρέα μου στις πιο μοναχικές μου στιγμές αλλά και σε στιγμές προσωπικής αναζήτησης.  Έχω την ανάγκη να εξελίσσομαι συνεχώς γι ’αυτό και εκτός από τη μουσική και το τραγούδι ολοκλήρωσα τις  πανεπιστημιακές  και μεταπτυχιακές μου σπουδές πάνω στην Κοινωνιολογία, στον  Έλεγχο του στρες και την προαγωγή της υγείας, τα οποία μου έδωσαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσω ένα διαφορετικό κομμάτι του εαυτού μου. Ο δεύτερός μου δίσκος κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο, με τίτλο «Αλισάχνη» και είναι μια δουλειά που κουβαλάει την εκτόνωση των συναισθημάτων μου.

-Από μικρή ηλικία έχετε ασχοληθεί με τη μουσική. Τι σας έχει καθορίσει ως καλλιτέχνη;

Σ.Μ.: Κατάγομαι από μουσική οικογένεια και η μουσική υπάρχει στο σπίτι μας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Θεωρώ  ότι τα βιώματα μου αρχικά, οι μουσικές μου αναζητήσεις μεγαλώνοντας αλλά και οι συνεργασίες μου με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες με έκαναν να ανακαλύψω και να αναπτύξω την καλλιτεχνική μου προσωπικότητα.

-Έχετε κυκλοφορήσει ήδη δύο προσωπικούς δίσκους. Ως καλλιτέχνης αισθανθήκατε ποτέ ότι η μουσική βιομηχανία «αδικεί» τους νέους καλλιτέχνες;

Σ.Μ.:Αυτό που έχω αισθανθεί είναι ότι  πολλές φορές χάνεται η αξιοκρατία κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «αδικούνται» καλλιτέχνες που είναι ιδιαίτερα ικανοί.

-Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση φθείρει το ελληνικό τραγούδι και με ποιο τρόπο;

Σ.Μ.:Πιστεύω ότι η κρίση μας έχει επηρεάσει και θετικά και αρνητικά. Από τη μια πλευρά δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται παραγωγές διότι οι καλλιτέχνες πρέπει να επωμισθούν όλο το κόστος και από την άλλη κυρίως η πολιτισμική κρίση μας έχει αφυπνίσει και μας έχει κάνει περισσότερο επιλεκτικούς και δημιουργικούς.

-Εν καιρώ οικονομικής κρίσης, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι;

Σ.Μ.:Βεβαίως. Η αισιοδοξία θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει με κανέναν εξωτερικό παράγοντα. Η ζωή είναι γεμάτη από ανακυκλώσεις θετικών και αρνητικών καταστάσεων και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό η αισιοδοξία είναι κάτι που πρέπει να πηγάζει από μέσα μας για να μπορούμε να προχωράμε και να ξεπερνάμε τις δύσκολες περιόδους.

-Για δεύτερη χρονιά επιστρέφετε στο Ρυθμός Stage με τον Πέτρο Συνοδινό και το Νίκο Καλλίνη. Τι θα περιλαμβάνει το φετινό σας πρόγραμμα; Μιλήστε μας για αυτή τη συνεργασία σας

Σ.Μ: Η μουσική ταινία του Γιώργου Πολυμενάκου και του Αλέξανδρου Ιωαννίδη «Το τελευταίο πέρασμα» ήταν αυτή που μας ένωσε. Έτσι βρήκα τον Νίκο Καλλίνη και τον Πέτρο  Συνοδινό, δύο υπέροχους ανθρώπους και εξαιρετικούς καλλιτέχνες που μου άνοιξαν μια τεράστια αγκαλιά και μοιραστήκαμε τις ιδέες και το κέφι μας. Με τον Νίκο και τον Πέτρο μέσα από την καλή παρέα, την αλληλοεκτίμηση και την αγάπη μας για αυτό που κάνουμε, βρήκαμε τον τρόπο να ξεδιπλώσουμε τις διαφορετικές μας μουσικές προσωπικότητες και να εκφράσουμε με όλη μας την αλήθεια έντονα και ποικίλα συναισθήματα. Η παρέα αυτή ολοκληρώνεται με την Μαρία Σαχπασίδη, μια νέα και ταλαντούχα τραγουδίστρια – τραγουδοποιό, τον Δημήτρη Αιγινίτη, στα τύμπανα που είναι η εξωστρεφής ψυχή αυτής της παρέας αλλά και τον Κωνσταντίνο Νιχωρίτη στο μπάσο, το πιο νέο μέλος. Η παράσταση αυτή περιλαμβάνει τραγούδια από την ταινία που προανέφερα, τραγούδια από τις προσωπικές μας δισκογραφίες αλλά και κάποιες αγαπημένες διασκευές.

-Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια ;

Σ.Μ: Ο καιρός που έρχεται φέρνει κάτι καινούργιο δισκογραφικά, νέα τραγούδια αλλά και μια διασκευή ενός παλιού και πολύ αγαπημένου μου τραγουδιού που θα κυκλοφορήσει αρχικά. Παράλληλα θα κάνω και κάποιες δικές μου εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές.

-Ένα μήνυμα προς το κοινό

Σ.Μ.: Επηρεαζόμενη από την ερώτησή σας για την αισιοδοξία θα ήθελα να δανειστώ ένα απόσπασμα από τον «Ζορμπά» του Ν. Καζαντζάκη: «Ένιωσα μια ακόμη φορά πόσο απλό και λιτό πράγμα είναι η ευτυχία: ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο ψητό, ένα παλιό μικρό μαγκάλι, ο ήχος της θάλασσας. Τίποτα άλλο».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2014

Ημερολογιο

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31