Saturday, 23 March 2019 15:06

Το στοίχημα για την Ελλάδα του μέλλοντος

Συνέντευξη του μαέστρου, τσελίστα και ερευνητή της ελληνικής μουσικής Βύρωνος Φιδετζή στη Ράνια Παπαδοπούλου

Μία μεγάλη πανηγυρική συναυλία ετοιμάζει το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών  υπό τη διεύθυνση του Βύρωνος Φιδετζή, με αφορμή την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου. Ο τίτλος της συναυλίας είναι «Ελλάδα, Ευρώπη, Ελευθερία» και η θεματική της είναι αφιερωμένη σε έργα Ευρωπαίων συνθετών που σχετίζονται εν γένει με την ελληνική ελευθερία, καθώς και έργα του Γενάρχη της νεοελληνικής μουσικής Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου.

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι η Χορωδιακή του Καντάτα γραμμένη στα 1823/4, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, σε πρώτη πλήρη αναβίωσή της στην Αθήνα, η σκηνική μουσική «Ερείπια των Αθηνών» του Ludwig van Beethoven, η «Μασσαλιώτιδα» από τον Hector Berlioz για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, μεταφρασμένη από τον κήρυκα και μάρτυρα της Παλιγγενεσίας, Ρήγα Φεραίο, έργα των Gioachino Rossini και Antonin Dvořak, εμπνευσμένα από Ελληνικά θέματα, καθώς και αποσπάσματα από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού σε μελοποίηση του Ν.X. Μάντζαρου.  “Όταν γίνεται η Επανάσταση, η Ευρώπη αναταράσσεται γιατί υπάρχει αυτό το φιλελληνικό κλίμα και έπαιξε ένα ρόλο στην τελική έκβαση”, αναφέρει ο Βύρων Φιδετζής σχετικά με το κλίμα που επικρατούσε στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Παράλληλα, όσον αφορά την ανάδειξη και την προβολή της νεοελληνικής μουσικής ο μαέστρος, τσελίστας και ερευνητής της ελληνικής μουσικής υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε άνθιση. «Τα τελευταία είκοσι χρόνια έγινε μία σημαντική δισκογραφική παραγωγή που δεν υπήρχε σε έργα του Καλομοίρη, του Σκαλκώτα, του Μητρόπουλου, του Σαμάρα, του Καρρέρ. Τα έργα φωτίστηκαν – όχι ολοσχερώς, αλλά αρκετά- και πιστεύω ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν κάποια πράγματα που όταν εγώ ήμουν παιδί ήταν αδύνατο. Συνεπώς οι συνθήκες είναι καλύτερες και αυτό είναι κάτι που η τεχνολογία το παρέχει και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Βέβαια η τεχνολογία παρέχει και πολλά σκουπίδια. Η παιδεία πρέπει να αναδείξει στον άνθρωπο την κριτική σκέψη. Αν εσύ μάθεις από το σχολείο να σκέφτεσαι και να κρίνεις σωστά, ό,τι σκουπίδια και να δεις θα τα παραμερίσεις. Μες στο μυαλό σου παίζεται το παιχνίδι. Να μπορέσεις να κρίνεις σωστά και να κάνεις τις επιλογές σου. Και για αυτό, πρέπει να ξέρεις πολύ καλά τη γλώσσα σου, να μπορείς να έχεις ευχέρεια εκφράσεως, μεγάλο λεξιλόγιο για να έχεις αποχρώσεις εκφράσεως και τότε μόνο θα μάθεις μία ξένη γλώσσα καλά, γιατί ξέρεις καλά τη δική σου. Ειδάλλως, θα είσαι βωβό πρόσωπο και θα νομίζεις ότι έχεις γνώμη. Αυτό θα είναι το στοίχημα για την Ελλάδα του μέλλοντος. Ή θα αναδείξει ένα πληθυσμό από προσωπικότητες με σωστή παιδεία ή θα γίνει μία φρικτή ευρωπαϊκή επαρχία, που θα παρέχει τουριστικές υπηρεσίες και μόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

IMG 8633

Η Φιλορμόνια Ορχήστρα Αθηνών μετρά ήδη περίπου τρία χρόνια ζωής. Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη τέτοιων φορέων για τα μουσικά δρώμενα; «Κάθε εκτελεστικός μουσικός οργανισμός που γίνεται είναι καλό. Ήταν καλό που οι παλιοί με χίλιους αγώνες έφτιαξαν την Κρατική Ορχήστρα, τη Λυρική Σκηνή, την Ορχήστρα της ραδιοφωνίας, την Κρατική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Αθηναίων, την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων κ.ά.. Κάποιες ορχήστρες ατυχήσαν για ποικίλους λόγους. Μακάρι να ξαναλειτουργήσουν, διότι όσο περισσότερους εκτελεστικούς οργανισμούς της μουσικής τέχνης έχεις τόσο το καλύτερο. Όσο κι αν μπορείς να πληροφορηθείς τεχνολογικά, για να έχεις μία καλλιτεχνική απόλαυση, μία μέθεξη και να μπεις στο έργο τέχνης, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στη συναυλία, όπου θα είσαι απερίσπαστος από το ο,τιδήποτε. Η μουσική ως τέχνη, δηλαδή το να καθίσεις να την παρακολουθήσεις χωρίς διακοπή και να σου κάνει ένα μουσικό αφήγημα και μία μουσική περιπέτεια σαν ένα ηχομυθιστόρημα, απαιτεί από εσένα μία προσοχή. Αυτό θέλει και μία προπαιδεία, την οποία έχει ανάγκη και ο σύγχρονος συνθέτης γιατί, ανάλογα με την παιδεία που έχεις, θα καταλάβεις ή θα διαισθανθείς την όποια αξία έχει αυτό που σου προσφέρεται, αλλιώτικα, όπως είπα θα είσαι βωβό πρόσωπο», υπογραμμίζει ο κύριος Φιδετζής.

Η συναυλία Ελλάδα, Ευρώπη, Ελευθερίαμε τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο 23 Μαρτίου 2019 στο Θέατρο «Ολύμπια»- Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία αναζητήστε στο:

http://culturepress.gr/music/item/182-ellada-europe-eleftheria-synaylia-me-th-filarmonia-orhistra-athinon.html