Friday, 15 March 2019 16:51

Νίκος Μερτζάνος: «Πιστεύω στα θαύματα, αλλά πιο πολύ στους ανθρώπους»

Συνέντευξη του Νίκου Μερτζάνου στη Ράνια Παπαδοπούλου

Αν κάποιος θα ήθελε να προσθέσει μία λέξη που να χαρακτηρίζει την πορεία του τραγουδοποιού Νίκου Μερτζάνου, η λέξη αυτή θα ήταν σίγουρα η επιτυχία, πράγμα που αποδεικνύεται μέσω της μέχρι τώρα πορείας του. Γεννημένος το 1987 στην Αθήνα, με σπουδές στη μουσική αλλά και στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, ο Νίκος Μερτζάνος έδειξε από πολύ νεαρή ηλικία την αγάπη του για τη μουσική. Μία αγάπη, που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός το 2008, μέσω του τραγουδιού «Στάσου λίγο», που έχει ξεπεράσει τις 8 εκατομμύρια προβολές στο youtube, χωρίς να έχει γίνει κάποια προσπάθεια προώθησής του. Αυτό το τραγούδι, ακολουθεί μέχρι σήμερα το Νίκο Μερτζάνο, από το οποίο μάλιστα πήρε και τον τίτλο του, ο πρώτος προσωπικός δίσκος του καλλιτέχνη, που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο από τη Feelgood Records.  Ο δίσκος «Στάσου λίγο», περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική – ερμηνεία Νίκου Μερτζάνου και αποτελεί ένα πορτραίτο της τραγουδοποιίας του ερμηνευτή.

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, για το Νίκο Μερτζάνο έχουν μεσολαβήσει πολλές ζωντανές sold out εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, σημαντικές συνεργασίες, αλλά και πολλά όμορφα τραγούδια, όπως το τραγούδι «Κάτι Ελλάδες», σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική του Νίκου Μερτζάνου, που ερμήνευσε η Δάφνη Λέμπερου, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το τραγούδι έχει ερμηνευτεί ζωντανά από το Γιώργο Νταλάρα και το Γιάννη Κότσιρα και έχει συμπεριληφθεί στους δίσκους των καλλιτεχνών.  Αυτή την περίοδο ο Νίκος Μερτζάνος ολοκληρώνει το δίσκο της Γιώτας Νέγκα και παράλληλα ετοιμάζει κάποιες ζωντανές εμφανίσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Αφορμή για τη συζήτηση που ακολουθεί στάθηκε η κυκλοφορία του τραγουδιού «Αχώριστα», σε στίχους Παναγιώτη Γαλάνη και μουσική Αντώνη Παπακωνσταντίνου, που αποτελεί το νέο δισκογραφικό βήμα του καλλιτέχνη. Αν και μόλις 31 ετών, ο Νίκος Μερτζάνος, είναι ένα από τους πιο δημιουργικούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες της νέας γενιάς και έχει διαγράψει ήδη μία σημαντική πορεία στα μουσικά δρώμενα, στηριζόμενος σε αυτή την αγάπη για τη μουσική, που τον διακατέχει όλα αυτά τα χρόνια. Ας σταθούμε … πολύ να τον ακούσουμε.

-Πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφορήσατε από τη Feelgood Records το τραγούδι «Αχώριστα», όπου αυτή τη φορά σας συναντάμε μόνο ως ερμηνευτή. Ποια η ιστορία αυτού του τραγουδιού;

Ν.Μ.:  Το τραγούδι είναι σε μουσική Αντώνη Παπακωνσταντίνου και στίχους Παναγιώτη Γαλάνη. Το ηχογράφησα ως ντέμο για να δειγματιστεί σε γνωστούς τραγουδιστές. Αν θυμάμαι καλά το είχα στείλει και στην ΕΜΙ για τη Ζουγανέλη και στον παραγωγό της Βουλγαράκη. Δεν το είπε κανείς. Μια μέρα αιφνίδια το ακούσαμε στον Ελληνικό στη ντέμο μορφή του και έτσι αποφασίσαμε να το κρατήσουμε με τη δική μου φωνή μιας και κάποιος το διάλεξε να το βάλει στο ραδιόφωνο.

-Έντεκα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, μας παρουσιάζετε το «Στάσου λίγο» σε μία στουντιακή  εκδοχή. Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του τραγουδιού που έχει ξεπεράσει τις 8 εκατομμύρια προβολές στο youtube;

Ν.Μ.: Από έναν μεγάλο έρωτα! Έντεκα χρόνια μετά εκδίδεται επίσημα και μπροστά σ αυτή την νέα κατάσταση είπα να δώσω τη δυνατότητα στα ραδιόφωνα να το περάσουν στα playlists τους δημιουργώντας με τον Νίκο Αγγλούπα αυτή την full band radio edit εκδοχή με κάποιους κομμένους στιχους  ώστε να μειωθεί η διάρκεια που δυσκόλευε την κατάσταση.

-Αυτή η «αυτολογοκρισία» δε σας προκαλεί λίγο αμηχανία;

 Ν.Μ.: Αν το ορίσουμε έτσι. Ναι μου προκαλεί. Αλλά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αποφυγουμε. Αν το κομμάτι ήταν καινούργιο, σίγουρα δεν θα το έκοβα κι ας είχε κόστος.

-Αυτή η αναγκαία τρόπον τινά «αυτολογοκρισία» θεωρείτε ότι ίσως δυσαρεστήσει το κοινό που έχει αγαπήσει το τραγούδι σας από παλιά;

 Ν.Μ.: Σίγουρα έχει δυσαρεστήσει πολλούς.  Παρ’ όλα αυτά, νομίζω είναι πολύ προφανής ο λόγος όποτε και κάπως ας με συγχωρέσουν. Γίνεται απλά γιατί το κομμάτι την διαδρομή του την έχει κάνει κι έτσι του δίνεται μια ευκαιρία να μπει στις playlists πιο εύκολα.

-Κατά τη γνώμη σας, σε τι οφείλεται η επιτυχία και ταυτόχρονα η τόσο μεγάλη απήχηση του τραγουδιού;

Ν.Μ.: Δεν μπορώ να γνωρίζω, αλλά εικάζω πως σχετίζεται με την ανορθοδοξότητα του. Στον στιχο, στη δομή, στη διάρκεια. Ίσως βγάζει καθαρό συναίσθημα έξω από τεχνικά πλαίσια και ταυτίστηκε πολύς κόσμος.

-Πόσο σημαντική είναι η δύναμη του διαδικτύου για ένα νέο καλλιτέχνη ούτως ώστε να προωθήσει τη δουλειά του;

Ν.Μ.: Παλιότερα είχε σημασία για νέους καλλιτέχνες. Όταν τα μεγάλα ονόματα προμοτάρονταν  λιγότερο στα social και περισσότερο με παλιότερους παραδοσιακούς τρόπους. Τώρα μικρή σημασία έχει. Τώρα όλο το «παιχνίδι» και από όλους μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο και έτσι η σημασία του να ανεβάσει κάποιος ένα ωραίο τραγούδι στο διαδίκτυο αναλογεί με το να  έστελνε κάποιος ντέμο με ένα ωραίο τραγούδι πριν από δέκα χρόνια σε μια δισκογραφική εταιρεία. Πολύ δύσκολο να αναδειχθεί δηλαδή. Ωστόσο, είναι ευτυχές που υπάρχει.

-Από το 2007 όπου σας γνωρίσαμε μέσω του τραγουδιού που προαναφέραμε μέχρι και σήμερα όπου έχετε στα χέρια σας τον πρώτο σας προσωπικό δίσκο, τι μεσολάβησε για εσάς;

Ν.Μ.: Μια περίοδος μεγάλης προσπάθειας να μπω στο χώρο της δισκογραφίας.

-Γιατί καθυστερήσατε τόσο για να κυκλοφορήσετε τον πρώτο σας δίσκο;

Ν.Μ.: Δεν μπορώ να σας το εξηγήσω. Κάπως δεν κούμπωναν τα πράγματα στο να υπάρχει μια φυσική ροή. Πέρασα από διάφορες εταιρείες, από διάφορους ανθρώπους.

-Ως δημιουργός, έχετε δώσει τραγούδια σας σε διάφορους καλλιτέχνες όπως, η Δάφνη Λέμπερου, η Γιώτα Νέγκα κ.ά. Κάποια είναι πιο ποπ κάποια πιο έντεχνα, όπως και αυτά που ερμηνεύετε εσείς ο ίδιος. Ένας μουσικός και ερμηνευτής, πότε και πώς ανακαλύπτει το μουσικό του στυλ;

Ν.Μ.: Το στυλ που έχω ως ερμηνευτής είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που κρατάω ως συνθέτης στις περισσότερες περιπτώσεις. Για τον εαυτό μου είμαι πιο ποπ γιατί αυτό είμαι. Στο συνθετικό μέρος μετράει ποιον έχω απέναντι μου. Ακόμη και στα λαϊκά κομμάτια που γράφω, βρίσκω κομμάτια του εαυτού μου. Το στυλ δηλαδή πιστεύω πως υπάρχει μέσα μας. Δεν το βρίσκουμε, το ανακαλύπτουμε απλώς θεωρώ.

-Ο πρώτος σας δίσκος αποτελεί ένα κράμα τραγουδιών διαφορετικών μουσικών ειδών αν δεν κάνω λάθος.

Ν.Μ.: Θα έλεγα πως υφολογικά δεν είναι τόσα διαφορετικά μεταξύ τους, αν εξαιρέσεις το κομμάτι «σπόρια», αλλά ναι σίγουρα έχει διακυμάνσεις..

- Αλήθεια, οι μουσικοί πειραματισμοί επιβάλλονται για ένα δημιουργό;

Ν.Μ.: Να επιβάλλονται όχι αλλά σίγουρα ανοίγουν οι ορίζοντες του καθένα.

-Ένα τραγούδι που ξεχωρίζουμε από το δίσκο σας είναι τα «Σπόρια». Ένας στίχος αναφέρει «Το θαύμασα τόσο το θαύμα που πια το φοβήθηκα». Πιστεύετε στα θαύματα;

Ν.Μ.:  Αυτός είναι ο στίχος που με διέλυσε όταν τον πρώτο διάβασα. Σε αυτό το κομμάτι ο Νίκος Μωραΐτης ζωγράφισε. Πιστεύω στα θαύματα ναι αλλά πιο πολύ στους ανθρώπους.

-Για εσάς ποιο είναι το μεγαλύτερο θαύμα;

Ν.Μ.: Το ότι κατάφερα να βγάλω αυτόν τον δίσκο (γέλια)

-Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν σας, ποιες στιγμές είναι αυτές που καθόρισαν το μουσικό σας γίγνεσθαι;

Ν.Μ.: Αυτό ξεκινάει από το γυμνάσιο. Δεν περιορίστηκα σε ένα στυλ ποτέ. Μου άρεσαν κομμάτια από πολλά είδη, από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και γενικά μ’ αρέσουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Ακόμα το ανακαλύπτω λοιπόν

-Το τραγούδι “Οξυγόνο” σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική δική σας, που αποτελεί προάγγελο του νέου δίσκου της Γιώτας Νέγκα, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, όταν κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες, έφτασε από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του στην κορυφή του Media Inspector με βάση τα ραδιοφωνικά airplays. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την ερμηνεύτρια;

Ν.Μ.: Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό το κομμάτι και εν γένει για τη συνεργασία αυτή. Προέκυψε πολύ φυσικά. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του υλικού της είχε προταθεί το 2014 αλλά για διάφορους λόγους είπαμε να το δούμε αργότερα. Το «αργότερα» ήρθε σήμερα που ξεκινά αυτή η πολύ όμορφη διαδρομή.

-Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός τραγουδιού;

Ν.Μ.: Αλήθεια επειδή αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, απλά πάω με την καρδιά σε ό,τι γράφω και εύχομαι το καλύτερο.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Ν.Μ.: Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το άλμπουμ της Γιώτας Νέγκα που πηγαίνω τρέχοντας και ετοιμάζω κάποιες ζωντανές εμφανίσεις, που θα γίνουν μέχρι τέλη Μαΐου.

-Κλείνοντας, χαρίστε μας μερικούς στίχους από το τραγούδι που σας εκφράζει περισσότερο από αυτά που έχετε γράψει μέχρι στιγμής;

Ν.Μ.:  Από το « Αυτά που δεν λέγονται»: «Αυτό το τίποτα που μένει στο χαρίζω/ και να ξεσπάσει αυτή η βροχή πια δεν ελπίζω./ Πήρες το φως από μένα και τώρα σε κάποιον ίσκιο/ δεν θέλω να ‘χω άλλο δίκιο, θέλω να έχω εσένα»

Περισσότερες πληροφορίες για το Νίκο Μερτζάνο αναζητήστε στην επίσημη σελίδα του στο facebook: https://www.facebook.com/NikosMertzanosOfficial/