Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 18:15

Αντι-ήρωες που αντιστέκονται στην Αθήνα της κρίσης

Written by

Συνέντευξη της Μαρίας Σάββα στη Ράνια Παπαδοπούλου

«Αδύναμοι χαρακτήρες γεμάτοι πείσμα να ευτυχήσουν», ονομάζεται η νέα παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Παίκτες, που σκηνοθετεί η Μαρία Σάββα και παρουσιάζεται από τις 12 Απριλίου 2019 στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχοντας ως αφετηρία το βραβευμένο βιβλίο «Μπλε υγρό» της Βίβιαν Στεργίου, η παράσταση αφηγείται τη ζωή καθημερινών αντι-ηρώων, που τα βγάζουν πέρα δύσκολα στη ζωή τους και προσπαθούν να επιβιώσουν στην Αθήνα της κρίσης. «Όμως, γεμάτοι πείσμα προσπαθούν να ευτυχήσουν, τολμούν, διεκδικούν, αντιστέκονται και επιμένουν με χιούμορ και αισιοδοξία», αναφέρει στο Πρακτορείο η Μαρία Σάββα.

Πώς σκιαγραφείται η πόλη της Αθήνας στην παράσταση; Η Μαρία Σάββα απαντά: «Οι ιστορίες που αφηγούμαστε διαδραματίζονται στην Αθήνα. Η Αθήνα αποτελεί το σκηνικό τους. Η συγγραφέας παρουσιάζει την Αθήνα έτσι όπως είναι, καθόλου ωραιοποιημένη. Σκηνοθετικά με κατευθύνει να δημιουργήσω μία συνομιλία της πόλης με τους ήρωες που ακατάπαυστα μιλούν -προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευθούν τη ζωή τους - μέσα από ένα ιδιότυπο video που τους ακολουθεί στους δρόμους της πόλης. Τα videos έγιναν από τον κινηματογραφιστή Κωνσταντίνο Οικονόμου και το βλέμμα των χαρακτήρων μάς μεταφέρει εικόνες που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης. Η πόλη πρωταγωνιστεί. Οι γνώριμοι δρόμοι της Αθήνας, η βρωμιά και οι ασχήμιες της, αλλά και οι μικρές και σπάνιες στιγμές ομορφιάς της. Το εκτυφλωτικό αττικό φώς που τους λούζει άλλοτε τους τυφλώνει απότομα τροφοδοτώντας τη μελαγχολία και την αγωνία τους και άλλοτε τους τυλίγει με τη θαλπωρή του και τους κάνει να ισορροπούν με μικρές στιγμές ευτυχίας».

01

Εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος, που αυτοί οι καθημερινοί αντι-ήρωες προσπαθούν να επαναδιαπραγματευθούν τη ζωή τους. «Οι χαρακτήρες βρίσκουν τρόπους να επιβιώσουν και όχι μόνο αυτό. Διεκδικούν την ευτυχία, επιλέγουν να αλλάξουν, να πετάξουν τα βάρη από πάνω τους, να συγκρουστούν ακόμα και με την ίδια τους την οικογένεια, να συμφιλιωθούν με τη πραγματικότητα και να αναζητήσουν την προσωπικής τους ευτυχία», αναφέρει η σκηνοθέτις.

Το θέατρο και οι τέχνες μπορούν να δώσουν ελπίδα μέσα στο γκρίζο των πόλεων και της κρίσης. Η Μαρία Σάββα υποστηρίζει ότι «Η απάντηση δίνεται από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Στην Αθήνα της κρίσης υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς την Τέχνη. Η τέχνη λειτουργεί θεραπευτικά και την έχουμε ανάγκη σε ένα κόσμο που συνεχώς περιορίζει τις δυνατότητες έκφρασης και την ελευθερία».

Η παράσταση «Αδύναμοι χαρακτήρες γεμάτοι πείσμα να ευτυχήσουν», παρουσιάζεται από τις 12 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου στο Θέατρο της ΑΣΚΤ. (Πειραιώς 256, Ρέντης)

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό "Το Πρακτορείο", ΑΠΕ, Απρίλιος 2019

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30