Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 14:43

Οριστικό τέλος στη δικαστική διαμάχη για τα Θέατρα Βράχων

Προς οριστικό τέλος με την παρέμβαση της κυβέρνησης φαίνεται να οδεύει η υπόθεση της ιδιοκτησίας του Λόφου Κοπανά, της έκτασης των 104 στρεμμάτων, όπου βρίσκονται τα Θέατρα Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού», αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αναψυκτήριο καθώς και ένα σχολικό συγκρότημα.

Εδώ και μερικές ημέρες το ζήτημα ήρθε ξανά στο φως της δημοσιότητας, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριπτε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού, με αποτέλεσμα η έκταση 104 στρεμμάτων περνάει στα χέρια ιδιωτών.

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και πρώην Δημάρχου Βύρωνα κ. Νίκου Χαρδαλιά, όπου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από εισήγηση των δύο υπουργών έβγαλε την απόφαση η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση απόκτηση των 104 στρεμμάτων, ακολουθώντας τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις διαδικασίες, που προβλέπονται στους οικείους Νόμους και Διατάγματα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η, άνευ ανταλλάγματος, παραχώρησή τους στους δύο Δήμους. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης και δοθεί οριστικό τέλος στις δικαστικές και άλλες περιπέτειες δεκαετιών.

«Στα 104 στρέμματα της έκτασης φιλοξενούνται τα ανοιχτά θέατρα "Άννα Συνοδινού" και "Μελίνα Μερκούρη", τα οποία, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν συνδεθεί με ιστορικές παραστάσεις, με το φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων", αλλά και με τη διαρκή σχέση των πολιτών με τις πολύπλευρες και πολυποίκιλες εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτές οι πολιτιστικές υποδομές, όπως και οι χώροι αναψυχής της έκτασης, θα διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και θα αποδοθούν στους πολίτες του Βύρωνα και του Υμηττού  στους οποίους πραγματικά ανήκουν…», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη.

Την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού μετά της υπουργού, του κ. Χαρδαλιά, του Δημάρχου Βύρωνα κ. Γρηγόρη Κατωπόδη και του Δημάρχου Δάφνης – Υμηττού κ. Τάσου Μπινίσκου, με σκοπό να συντονιστούν οι ενέργειες και να επισπευστούν οι διαδικασίες παραχώρησης των εκτάσεων στους Δήμους.

«Πριν από ελάχιστες ημέρες, οι προσπάθειές μας για να παραμείνει ο Λόφος Κοπανά δασικός έπειτα κι από την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου, έφεραν την παρέμβαση της Κυβέρνησης! Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήσαμε διαδοχικές συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την προηγούμενη κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου και τους Υπουργούς κ. Γεραπετρίτη και κ. Λιβάνιο και τους τότε αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, μαζί με τον Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού, τον κ. Μπινίσκο. […]

Ως Δήμαρχος του Βύρωνα αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη θετική κατάληξη και υπερήφανος για τον αγώνα που δώσαμε τα τελευταία χρόνια, για τις συνεχείς μας προσπάθειες να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην κυβέρνηση και στη Βουλή που τελικά ήταν και αυτές που έφεραν το τόσο θετικό αποτέλεσμα για την πόλη μας. Είναι επίσης θετική η στήριξη των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ενιαίο μέτωπο που παλέψαμε να συγκροτήσουμε για το καλό του Βύρωνα. Είμαι βέβαιος πως η αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της πόλης μας θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα! Όπως πάντα, η ισχύς εν τη ενώσει!», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Κατωπόδης.

Παράλληλα, ο κ. Μπισινίκος αναφέρει: «Είναι μια ιστορική μέρα για τον Δήμο Δάφνης - Υμηττού, για τον όμορο Δήμο Βύρωνα αλλά και για όλη την Αττική, αφού τα εμβληματικά Θέατρα Βράχων "Μελίνας Μερκούρη" και "Άννας Συνοδινού" καθώς και οι αθλητικές εγκαταστάσεις διατηρούν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και θα αποδοθούν στους πολίτες τους, στους οποίους πραγματικά ανήκουν…Ως Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τον Πολιτισμό και θα αποτελεί για μένα βασικό πυλώνα του οράματός μου προς τους συμπολίτες μας και την Ιστορία…»

Υπενθυμίζεται ότι, η δικαστική διαμάχη με τους ιδιοκτήτες της έκτασης και τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού μετρά ήδη είκοσι χρόνια, χωρίς να έχει επέλθει οριστική λύση.

Η τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί ανοίγει το δρόμο εκμετάλλευσης των εκτάσεων από ιδιώτες, καθιστώντας τη λειτουργία των θεάτρων αλλά και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων ανέφικτη.

Η διαδικασία παραχώρησης του χώρου από την ελληνική κυβέρνηση στους δύο δήμους αναμένεται να ολοκληρωθεί με την προώθηση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων στη Βουλή.

Ράνια Παπαδοπούλου

Ημερολογιο

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31