Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 01:41

Χορεύοντας τον ύμνο της ζωής

Ένα σχόλιο για το «Μυστήριο 89 Εlefsina by Night» της Ελευθερίας Ντεκώ

 Ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, τη λήθη και τη μνήμη, το θάνατο και τη ζωή, από 1 έως 8 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ελευσίνας 2023 παρουσιάστηκε με απόλυτη επιτυχία το «Μυστήριο 89 Εlefsina by Night» της Ελευθερίας Ντεκώ.

Η διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη σχεδιάστρια φωτισμού, εμπνεόμενη από τον μύθο της Περσεφόνης, δημιούργησε ένα έργο που περιλάμβανε έξι φωτιστικές εγκαταστάσεις και τη site specific performance του θρυλικού PEARSONWIDRIG DANCETHEATER «Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της» σε παγκόσμια πρεμιέρα, που συνοδευόταν από ένα mini light show της Ελευθερίας Ντεκώ.

 

Η Περσεφόνη και οι 6 φωτιστικές εγκαταστάσεις

Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των 6 φωτιστικών εγκαταστάσεων, καθώς ο Άδης έκλεψε την Περσεφόνη και την έκρυψε για έξι μήνες. Όταν η Περσεφόνη ξεγλιστρήσει από τα χέρια του για να ξανανταμώσει τη μητέρα Γη, η Ίριδα φωτίζει το καλωσόρισμά της με έξι χρώματα, όσα και οι μήνες της παραμονής της στον πάνω κόσμο.

Αυτός είναι και ο μύθος από τον οποίο εμπνεύστηκε, η Ελευθερία Ντεκώ για να δημιουργήσει ένα έργο το οποίο θα μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες των θεατών.

Οι έξι φωτιστικές εγκαταστάσεις που άναψαν διαδοχικά σε έξι διαφορετικά σημεία στην πόλη της Ελευσίνας (Φουγάρο ΙΡΙΣ, Πλατεία Μαρίας Κιουρί, Παλαιά Ελαιουργική, Πλατεία Ηρώων, Είσοδος Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, Νεκροταφείο Πλοίων Βλύχα), συμβολίζουν τον γάμο με τη ζωή, την πορεία προς την αιωνιότητα, την πληρότητα, το πάντρεμα με τον βαθύτερο εαυτό μας, τον κόσμο και τον χρόνο.

Το Μυστήριο 89, συνεχίστηκε με την χορευτική περφόρμανς «Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της», σε σύλληψη, χορογραφία και σκηνοθεσία Sara Pearson και Patrik Widrig, των καλλιτεχνικών διευθυντών του θρυλικού PEARSONWIDRIG DANCETHEATER (PWDT), γνωστού για το «προκλητικά ανατρεπτικό, ελκυστικό, ειρωνικό και βαθιά συγκινητικό» έργο τους αλλά και τις site specific εγκαταστάσεις χορού σε όλο τον κόσμο.

Η περφόρμανς κορυφώθηκε με το εξαιρετικό και ευφάνταστο mini light show της Ελευθερίας Ντεκώ, το οποίο έδωσε ξανά ζωή στα «νεκρά» πλοία του Νεκροταφείου Πλοίων στη Βλύχα. Με ρυθμικό σχεδιασμό, οι ακτίνες του φωτός χόρεψαν τον δικό τους ύμνο στη ζωή, που αναδύεται μέσα από τον θάνατο για να ξεκινήσει ξανά έναν νέο κύκλο.

Η πρωτοπόρος στο σχεδιασμό φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ και οι συνεργάτες της μάς εξέπληξαν για μία ακόμα φορά, δίνοντας στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελευσίνας το φως που της αρμόζει.

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30