Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 01:27

Ο δημόσιος χώρος παίρνει τη «Σκυτάλη»

Το ομώνυμο εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα επιστρέφει (28 Ιουνίου) στην πλατεία με διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους

 

Ο σύγχρονος χορός μπορεί να κρύβεται σε ένα απλό παιχνίδι και η συνδημιουργία να παράγει απόλαυση μέσα από την τέχνη. Η ομάδα του εκπαιδευτικού κινητικού προγράμματος «Σκυτάλη» το διδάσκει σε παιδιά και μεγάλους εδώ και χρόνια στο πλαίσιο του δημόσιου σχολείου. Αυτή τη φορά μεταφέρεται στο δημόσιο χώρο, την Κυριακή 28 Ιουνίου, στις 7μμ, στην Πλατεία Εξαρχείων. Η χορογράφος – χορεύτρια Πωλίνα Κρεμαστά μιλά στην «Εποχή» για το ταξίδι της Σκυτάλης, που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το πρόγραμμα της Σκυτάλης επαναπροσδιορίζεται και μεταφέρεται στις πλατείες, με ποιο σκεπτικό;
Ύστερα από την αναστολή λειτουργίας του προγράμματος της Σκυτάλης στα δημόσια σχολεία, λόγω πανδημίας, η ομάδα προτείνει εναλλακτικές πρακτικές σωματικής επικοινωνίας για μικρούς και μεγάλους σε πλατείες της πόλης, προκειμένου να αρθρώσει το δικό της λόγο μέσα σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς. Οργανώνουμε διαδραστικά παιχνίδια στο δημόσιο χώρο, σε αυτόν που όλοι κατοικήσαμε μέσα στην καραντίνα, αυτόν που μας ανήκει και μας καλεί να τον διεκδικήσουμε από τα ιδιωτικά συμφέροντα και την υποβάθμιση. Το χώρο που ενώνει τα σπίτια μας, αυτό το ανάμεσα που μέσα του περπατάμε από τόπο σε τόπο. Ώστε να φτιάξουμε παρέα νέες αγορές συνδημιουγίας και ανταλλαγής, νέους τόπους συνάθροισης, διαλόγου και συνδιαμόρφωσης. Η πόλη είμαστε εμείς! Ας χτίσουμε με τους δικούς μας όρους τους τόπους που θέλουμε να κατοικούμε. Ας πιούμε το νερό που μας δωρίζει η γη από τα σπλάχνα της, ας αναπνεύσουμε τον αέρα που ενώνει την οικουμένη, ας συγκατοικήσουμε επιτέλους με αυτό τον πλανήτη, ας ονειρευτούμε παρέα!

Γιατί ονομάσατε το πρόγραμμα «Σκυτάλη»;
Η Σκυτάλη ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο, από αυλές σε θέατρα, από πόλεις σε χωριά και προτείνει δράσεις βασισμένες στην ομαδικότητα, τη συνδημιουργία και την απόλαυση μέσα από την τέχνη. Τα μέλη της – παιδαγωγοί, χορευτές, καλλιτέχνες από διάφορα πεδία και ακαδημαϊκοί – προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους, αλληλοεκπαιδεύονται, επισκέπτονται δημόσια δημοτικά σχολεία και μοιράζονται τις ιδέες τους με την κοινότητα. Η ομάδα φέτος αριθμεί είκοσι ενεργά μέλη. Τα μαθήματα της Σκυτάλης κινούνται γύρω από τη συνδημιουργία κινητικών παιχνιδιών με τους μαθητές, ενισχύουν την πρωτοβουλία και την ανάληψη δράσης, μιλούν για την κοινότητα, την αυτο-οργάνωση, τον εθελοντισμό, τη συνέχιση και βασίζονται στην ιδέα του μεταλαμπαδεύω, δίνω τη «σκυτάλη» και εκπαιδεύω εκείνον που την έλαβε, ώστε να εμπνευστεί να κάνει το ίδιο.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι του προγράμματος;
Η Σκυτάλη είναι ένα συλλογικό πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το χορό, την κίνηση και το παιχνίδι, το οποίο υλοποιείται από το 2012. Επί οκτώ συναπτά έτη, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, υλοποιείται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ έχει επιχορηγηθεί για το έτος 2019-2020. Φιλοξενείται από το 2017 στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και έχει υποστηριχθεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (με δωρεά για τα έτη 2015-2017), το Κέντρο Μελέτης του Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν, την καλλιτεχνική ομάδα Ρέον (ΑΜΚΕ), τον Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. του Δήμου Αθηναίων, το Ζαγόρι – Χητος ΑΒΕΕ, τον Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε., και την καλλιτεχνική ομάδα QuoVadis. Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χορογραφικών Κέντρων (EDN), που περιέχει τα 25 πιο εμπνευσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρώπης. Έχει συναντήσει πλήθος πόλεων, φεστιβάλ, σχολείων, μαθητών, δασκάλων, χορευτών, χορογράφων, καλλιτεχνών, κ.ά.

Ποιος είναι ο στόχος της «Σκυτάλης»;
Αφενός η καλλιτεχνική και παιδαγωγική ενδυνάμωση των μελών της, μέσα από συναντήσεις ανταλλαγής γνώσεων, έρευνας και λήψη σεμιναρίων από καταξιωμένους συναδέλφους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια κοινότητα αλληλο-υποστήριξης, μοιράσματος εργαλείων, ιδεών, προσπάθειας και έμπνευσης. Αφετέρου οι δράσεις της στοχεύουν να φέρουν τα παιδιά, τα σχολεία και την ευρύτερη κοινότητα πιο κοντά στην τέχνη του χορού.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τη δομή και τη φιλοσοφία του μπορείτε να βρείτε εδώ www.facebook.com/projectc.skytali ή εδώ skytali.gr

Ράνια Παπαδοπούλου

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30