Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 08:08

Ιωάννα Κοσσένα: «Ό,τι έχω κάνει το κρατάω σαν κάτι πολύτιμο»

Συνέντευξη στην Υβόννη Παλαιολόγου

-Με λένε Νεράιδα και είμαι αληθινή νεράιδα!

-Και τι σε τράβηξε στον κόσμο των ανθρώπων;

-Φαινόταν παραμυθένιος μέσα απ’ τα νερά της λίμνης ο κόσμος σας!

-Και τώρα που ζεις μαζί μας, σου φαίνεται ακόμα ο ίδιος;

«Το νερό που σε καλεί», ένα έργο - εγκώμιο στην αγάπη, εμπνευσμένο από τη «Νεράιδα» του  Ζαν Ζιρωντού, παρουσιάζεται για 2η χρονιά και κάθε Κυριακή στις 15:00 στο Θέατρο Άβατον  από τη Θεατρική Ομάδα Ludus.

«Η Νεράιδα» του Γάλλου μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Ζαν Ζιρωντού (1882-1944) είναι ένα ονειρόδραμα που απευθύνεται σε ενήλικες. Η προσέγγιση της ομάδας Ludus, διατηρεί την ονειρική διάσταση του έργου και ταυτόχρονα προβάλλει διαχρονικές αλήθειες για την αγάπη, το σεβασμό στη φύση, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία. Στόχος της παιδικής αυτής παράστασης, είναι τα καθαρά μάτια των παιδιών να αναγνωρίσουν αυτές τις αξίες.  Το έργο πραγματεύεται τη σύνδεση δύο διαφορετικών κόσμων και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Όλα ξεκινούν, όταν μια Νεράιδα συναντά έναν Ιππότη και ερωτεύονται. Η αγάπη τους δοκιμάζεται μέχρι να γίνει αποδεκτή. Μέσα από τα εμπόδια και τις δυσκολίες, στο τέλος η αγάπη υπερισχύει και η δύναμή της γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των δύο κόσμων. «Το νερό που σε καλεί» αγγίζει και κάποιες πιο βαθιές πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Ωστόσο, η ομάδα επινόησε ένα αίσιο τέλος, όπου με ελεύθερη βούληση οι χαρακτήρες ορίζουν τη ζωή τους. Μ’ αυτό τον τρόπο, η ομάδα Ludus θέλει να στηρίξει την ελπίδα των παιδιών και την πίστη τους σε κάθε αλλαγή, που οδηγεί στην προσωπική και συλλογική ευτυχία.

Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης, η ηθοποιός Ιωάννα Κοσσένα συζητά με την Υβόννη Παλαιολόγου για το έργο, αλλά και όλα αυτά που την έχουν «μαγέψει» στο θέατρο.

to nero pou se kalei 2

-Με ποιο τρόπο ο ρόλος που υποδύεστε κινεί τα νήματα στην εξέλιξη του έργου;

Ι.Κ.: Η Νεραϊδονονά έμαθε πρώτη την έννοια της λέξης προδοσία, μια λέξη άγνωστη στον κόσμο των νεραϊδών. Γνωρίζοντας την λέξη αυτή λοιπόν σε όλη τη διάρκεια του έργου προσπαθεί να προστατέψει την Νεράιδα, μιας και φοβάται ότι ο Ιππότης θα την προδώσει. Είναι εκείνη λοιπόν που θέτει τους όρους μιας συμφωνίας σκληρής για να μην πληγώσει κανένας την αγαπημένη της Νεράιδα. Αν ο όρος αυτός πραγματοποιηθεί η ζωές των ηρώων θα αλλάξουν για πάντα. Η Νεραϊδονονά είναι η σκιά της Νεράιδας ακόμα και στον κόσμο των ανθρώπων που μόνο φιλικός δεν είναι.

-Θεωρείτε ότι ο ρόλος σας είναι η «φωνής της φύσεως» για να εξελιχθεί στη «φωνή της δικαιοσύνης»;

Ι.Κ.: Η Νεραϊδονονά ως προστάτιδα του δάσους και των νεραϊδών του, με το μαγικό της ραβδί διαφυλάσσει την ασφάλεια αυτού του κόσμου. Γνωρίζει τα προστάγματα του δάσους και του νερού δίνοντας πνοή σε κάθε αλλαγή. Η φύση άλλοτε σκληρή και άλλοτε φιλική ορίζει τις μοίρες των ηρώων και η Νεραϊδονονά είναι εκεί για να την ακούσει. Η Νεραϊδονονά δεν αντιπροσωπεύει την δικαιοσύνη, αντιπροσωπεύει την φύση και η φύση είναι δίκαιη γιατί ζητάει την ισορροπία.

-Είστε η ομάδα Ludus και υπογράφετε τη διασκευή και τη σκηνοθεσία. Ποιες δυσκολίες συναντήσατε στην ομαδική δουλειά;

Ι.Κ.: Η διασκευή ήταν μια εύκολη υπόθεση με συνοδοιπόρο την περσινή μας Νεράιδα, Ανεστίνα Κοκκίνου. Αγαπήσαμε τον Ζιρωντού και τα λόγια μας κύλισαν αβίαστα. Τόσο αβίαστα που έναν χρόνο μετά πραγματικά δεν ξεχωρίζουμε ποια έγραψε τι και πόσο λίγο η πολύ επηρεαστήκαμε από τον συγγραφέα. Ελπίζουμε και ο συγγραφέας να ήταν μαζί μας, εμείς έτσι νιώθουμε πάντως. Η σκηνοθεσία ανήκει και στην φετινή και στην περσινή μας ομάδα. Φίλοι,  συμμαθητές ή και όχι, διαφορετικές σχολές υποκριτικής, διαφορετική αισθητική έκαναν το έργο μας δύσκολο.  Αλλά η αγάπη και το πείσμα για να γίνει κάτι όμορφο που να αγγίζει τις παιδικές καρδιές έκανε το ταξίδι μοναδικό.

to nero pou se kalei 6

-Ποιες δουλειές ξεχωρίζετε από τη μέχρι τώρα πορεία σας στο χώρο;

Ι.Κ.: Ό,τι έχω κάνει το κρατάω σαν κάτι πολύτιμο. Απ΄ όλες  τις δουλειές κρατάω μόνο όμορφες εικόνες.  «Το νερό που σε καλεί»  ίσως ξεχωρίζει λίγο γιατί ήμουν και στη συγγραφή του, επομένως του έχω αδυναμία

-Ποιους θεωρείτε δασκάλους σας στο θέατρο και ποια συμβουλή τους κρατάτε;

Ι.Κ.: Σίγουρα κρατάω κάτι καλό απ’ όλους τους καθηγητές μου, γιατί αυτοί ήταν οι πρώτοι μου δάσκαλοι. Επίσης οι άνθρωποι που συνεργάστηκα μετά μου έδωσαν πολλά. Η δική μου κινητήριος δύναμη όμως είναι μια απλή φράση μιας αγαπημένης μου δασκάλας και φίλης «Το θέατρο είναι όμορφο».

-Ποια είναι τα προσεχή σας σχέδια;

Ι.Κ.: Είναι μια ευτυχισμένη περίοδος στον χώρο, είμαι στην παράσταση μας, είμαι βοηθός σκηνοθέτη σε δύο άλλες παραγωγές. Εύχομαι απλά στις  μέρες που θα έρθουν  να συνεχίσω να αναπνέω στο θέατρο.

Η Ιωάννα Κοσσένα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος. Εργάστηκε ως ηθοποιός στον Θεατρικό Οργανισμό Σκευή στις ακόλουθες παραστάσεις: «Grexit – Πάσχουσα Πολιτεία» της Α. Ματκάρη, 1ο βραβείο κοινού και επιτροπής , Θέατρο Παραμυθίας, σκηνοθεσία Αφροδίτη Ματκάρη, κίνηση ‘Αρτεμις Ιγνατίου. «Είδομεν(η) Ξενίου γη» της Α.Ματκάρη, Θέατρο Επί Κολωνώ, σκηνοθεσία Αφροδίτη Ματκάρη. «Ευμενίδες» του Αισχύλου, Αρχαίο Θέατρο Δίον και Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας σκηνοθεσία Αφροδίτη Ματκάρη . Έλαβε επίσης μέρος στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του William Shakespeare, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Ρήγος. Υπήρξε μέλος της θεατρικής ομάδας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου «Θεατροδίνη». Τέλος έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη με τους  Martin Scharnhorst και Τόλη Παπαδημητρίου.

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30