Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019 18:58

«Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ - Γράφει η Ράνια Παπαδοπούλου

 Το 2016 συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από το θάνατο του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Με αφορμή αυτή την επέτειο πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος η ανθολογία «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη, σε μουσική του Γιώργου Κουρουπού.

Πρόκειται για μία σύνθεση του ποιητικού και του πεζού λόγου του ποιητή, από όλες τις περιόδους της δημιουργίας του, πλαισιωμένη από κολλάζ, φωτογραφίες και ζωγραφιές του, υπό την επιμέλεια της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Ο αναγνώστης μέσω αυτής της ανθολογίας έρχεται σε επαφή με το έργο του ποιητή, που παραμένει ανεξίτηλο μέσα στο χρόνο. Διαβάζοντας την ανθολογία, η ψυχή της δημιουργίας του «αφηγείται» την ιστορία της, ενώ η ίδια η σύνθεση των κειμένων συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες με τρόπο λυρικό και μεστό, θέτοντάς τους ορισμένες φορές κάποιους προβληματισμούς γύρω από τη ζωή και την ποίηση.

Η λυρικότητα του ποιητή, η αγάπη του για την Ελλάδα και τη θάλασσα, επανέρχονται στη μνήμη μας, για να δημιουργήσουν το πορτραίτο του. Η σύνθεση των κειμένων, που επέλεξε  η κυρία Ηλιοπούλου να απαρτίζουν αυτή την ανθολογία, είναι ιδανική για να φωτιστούν ακόμα και οι πιο άγνωστες πτυχές της δημιουργίας του ποιητή, ενώ τα κολλάζ και οι πίνακές του, συμπληρώνουν αυτό το πορτραίτο της δημιουργικότητάς του και στις πέντε γλώσσες που είναι γραμμένη η ανθολογία, χωρίς να εξαιρείται το κοινό του ποιητή παγκοσμίως.

Η επετειακή αυτή έκδοση συνοδεύεται από δύο δίσκους σε πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, που περιλαμβάνουν τις απαγγελίες του Δημήτρη Καταλειφού και της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και τα τραγούδια που ερμηνεύουν η Θεοδώρα Μπάκα και ο Τάσος Χριστογιαννόπουλος. Η μουσική του Γιώργου Κουρουπού, δίνει φωνή σε αυτό το αναγνωστικό ταξίδι στο έργο του ποιητή, αποδίδοντας τη ζωντάνια του λόγου του, ενώ ταυτόχρονα, αφηγείται την ιστορία του Οδυσσέα  Ελύτη σαν ένα παραμύθι, για τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές, για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν προσωπικά και για όσους θα τον γνωρίσουν μέσω του έργου του.

Για να τιμηθεί η μνήμη ενός ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών συνήθως γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, που μετά την πραγματοποίησή τους μένουν απλά σε ένα ημερολόγιο, ότι κάπου και κάποτε πραγματοποιήθηκαν. Κατά τη γνώμη μου η κυκλοφορία της ανθολογίας «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσεις τη μνήμη ενός ανθρώπου που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει ολόκληρες γενιές με το έργο του.  Η ανθολογία «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!» αποπνέει το σεβασμό  που αρμόζει στο έργο του Ελύτη, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Είναι μια μικρή στιγμή δημιουργίας, που μας εισάγει στο μεγάλο κόσμο της ποίησης και των πεζών του Οδυσσέα Ελύτη. Άλλωστε δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω για να τιμήσεις τη μνήμη κάποιου, παρά μόνο να δείξεις  αγάπη και  φροντίδα προς το έργο του.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανθολογία αναζητήστε στο: http://ikarosbooks.gr/689-o-kosmos-o-mikros-o-megas-toy-odyssea-elyti-me-ti-moysiki-toy-giorgoy-koyroypoy.html

Καταγραφή01

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30