Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 19:58

Julia Varley: H σπουδαία ηθοποιός του Odin Teatret στην Αθήνα

Από 19 - 22 Σεπτεμβρίου 2023

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens υποδέχεται στην Αθήνα δύο σπουδαίες μορφές του σύγχρονου θεάτρου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Διαφορά ǀ Τέχνη ǀ Εξέγερση με τον παγκοσμίου φήμης θεατρικό σκηνοθέτη Eugenio Barba και την σπουδαία ηθοποιό Julia Varley του Odin Teatret, παρουσιάζει τον Σεπτέμβριο μία παράσταση και ένα εργαστήριο με τη Julia Varley. H προπώληση και η κράτηση θέσεων έχει ξεκινήσει και για τις δύο εκδηλώσεις.

E.Barba J.Varley1

 

Συγκεκριμένα:

AVE MARIA

Θεατρική παράσταση για την Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa
με την Julia
Varley σε σκηνοθεσία Eugenio Barba

20, 21, 22 Σεπτεμβρίου 2023

ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα, 10447)

Ο θάνατος αισθάνεται μοναξιά. Μια τελετή για την ηθοποιό María Cánepa.

Η σπουδαία ηθοποιός του Odin Teatret, Julia Varley, παρουσιάζει στην Ελλάδα την παράσταση Ave Maria, σε σκηνοθεσία του ζωντανού θρύλου του θεάτρου, Eugenio Barba. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων με τους δύο καλλιτέχνες, που διοργανώνει η Fabrica Athens.

«Τριακόσια βήματα σε λίγες στιγμές
Δέρμα πέτρινο στο κεφάλι μου
Οι νεκροί και οι διαφανείς μύγες - Τι είναι; Και τι σημασία έχω;
Ίσως ο θάνατος δεν τα παίρνει όλα»

Αυτοί οι στίχοι του Ιταλού ποιητή Antonio Verri συνοψίζουν την παράσταση. Η Βρετανίδα ηθοποιός, Julia Varley, ανακαλεί την συνάντηση και την φιλία της με την Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa. Ο ίδιος ο θάνατος γιορτάζει την δημιουργική φαντασία και αφοσίωση της María, η οποία μπόρεσε να αφήσει ένα ίχνος μετά το θάνατό της.


Πρακτικές πληροφορίες

Πότε: 20, 21, 22 Σεπτεμβρίου 2023 στις 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Πού: ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα, 10447)
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά
Κόστος εισιτηρίου: 15 ευρώ (Γενική είσοδος)
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/avemariabyeugeniobarba
Πληροφορίες: +306981871669 (Δευτέρα με Σάββατο: 12:00 – 18:00)

 

ΤΗΕ ECHO OF SILENCE

Masterclass φωνητικής δραματουργίας για ηθοποιούς και τραγουδιστές με την Julia Varley (Odin Teatret)

varley julia

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Julia Varley πραγματοποιεί ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή εργαστήριά της. Το masterclass πραγματεύεται την ενότητα της σωματικής και φωνητικής παρόρμησης, την σύνδεση μεταξύ τραγουδιού και ομιλίας και τη σχέση μεταξύ κειμένου και δράσης. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν τόσο ατομικά όσο και σε χορωδία, με σκοπό να επιτύχουν την χαρακτηριστική γενναιοδωρία της φωνής τη στιγμή που αυτή προσφέρεται στο περιβάλλοντα χώρο.

Το masterclass απευθύνεται σε ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και ερμηνευτές άλλων παραστατικών τεχνών που επιθυμούν να εργαστούν στη δραματουργία της φωνής, καθώς και σε σπουδαστές των αντίστοιχων κλάδων. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να γνωρίζουν απ’ έξω ένα κείμενο (ποίημα ή πεζό κείμενο έκτασης περίπου μισής σελίδας) και ένα τραγούδι, τα οποία να έχουν ως θέμα την σιωπή. Ακόμη, τη δυνατότητα παρακολούθησης έχουν και θεωρητικοί των παραστατικών τεχνών, άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας κ.α. που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως απλοί παρατηρητές.

Πρακτικές πληροφορίες

Πότε: 19 Σεπτεμβρίου 2023, 17:30 – 21:30

Πού: ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα, 10447)

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά)

Κόστος συμμετοχής:

Τιμές Early Bird από 05/07/2023 έως 18/08/23

Συμμετέχοντες: 60 ευρώ / Ακροατές: 30 ευρώ

Τιμές από 19/08/2023 – 18/09/2023

Συμμετέχοντες: 80 ευρώ / Ακροατές: 40 ευρώ

Η κατοχύρωση της συμμετοχής γίνεται μέσω του: https://www.viva.gr/tickets/conference/echo-of-silence


Ποια είναι η Julia
Varley

Η Julia Varley είναι ιδιαίτερα γνωστή για την δουλειά της ως ηθοποιός του Θεάτρου Odin (Δανία), όπου παραμένει ως ενεργό μέλος έως και σήμερα. Έγινε μέλος του Odin το 1976, ως ηθοποιός σε παραστάσεις συνόλου, αλλά και σόλο, παραγωγές εσωτερικού χώρου και θεάτρου δρόμου, όλες σε σκηνοθεσία του Eugenio Barba. Η ίδια δηλώνει πως όλα όσα γνωρίζει προέρχονται από έναν τρόπο σκέψης ριζωμένο στα πόδια της και από την εμπειρία της δημιουργίας, της επανάληψης, της επεξεργασίας και της ανταλλαγής σκηνικών δράσεων.

Έκτοτε έχει διακριθεί για την δουλειά της στην φωνητική, αλλά και το δίκτυο «The Magdalena Project», το «Transit Festival» και τις δημοσιεύσεις στο «The Open Page», μέσω των οποίων προωθεί την εδραίωση των γυναικών στο θέατρο. Οι δυσκολίες και οι περιορισμοί αποτελούσαν πάντα για εκείνη μια δημιουργική ώθηση, βασισμένη στη δύναμη της ευαλωτότητας και στην ανάγκη να χτίσει περιβάλλοντα ανάπτυξης και ανταλλαγής με οριζόντιες δομές και ένα όραμα που υλοποιεί μια πολιτική με καλλιτεχνικά και πολιτιστικά μέσα.

Από το 1978, η Julia Varley διδάσκει σε σχολεία και πανεπιστήμια, κάνει εργαστήρια και παρακολουθεί θεατρικές ομάδες και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Έχει συνθέσει την εμπειρία της σε πέντε work demonstration: The Echo of Silence, The Dead Brother, Whispering Winds, Text Action Relationships και The Flying Carpet. Η Julia Varley υπήρξε εκδότης του «The Open Page», ενός περιοδικού γυναικών στο θέατρο που εκδίδονταν ετησίως από το 1996 ως το 2008, και επίσης εκδότης και χορηγός του «The Open Page Publications» που παρήγαγε τέσσερα βιβλία αναφορικά με την ιστορία του «The Magdalena Project», από το 1986 ως το 2019.

Από το 2020 είναι εκδότης του «Journal of Theatre Anthropology», που έχει δημιουργήσει ο Eugenio Barba. Το 2020, με τον Eugenio Barba, ξεκίνησε το «Barba Varley Foundation» για να υποστηρίξει καλλιτέχνες σε μειονεκτικές θέσεις, λόγω διακρίσεων (φυλετικών, πολιτικών και κοινωνικών). Περισσότερες πληροφορίες: https://fondazionebarbavarley.org/en/julia-varley/

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του Istituto Italiano di Cultura Atene (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών).

Στο πλαίσιο των δράσεων, θα διεξαχθεί και εκπαιδευτικό τριήμερο με τον Eugenio Barba, που περιλαμβάνει διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, Q&A και βιβλιοπαρουσίαση: 

Κρατήσεις θέσεων μέσω viva.gr

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30