Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 00:42

Αργυρώ Χιώτη: Τα μηνύματα στο θέατρο πρέπει να μένουν ανοιχτά

Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπαξεβάνης

Ευτυχισμένες μέρες, με το πιο γλυκό ψωμί και τη μαγεία του Ονειροχρόνου, συναντούν το Πολιτιστικό Λεωφορείο, χορεύοντας tango Greco, και μας μυούν στο μυστικό των ποταμών της Αττικής, στο 3ο Φεστιβάλ του Λυρικού Νότου, με θέα στο παραλιακό μέτωπο των Δήμων Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου. 

Στις 14 - 16 Ιουνίου 2023 στις 20:30 στις Ναυταθλητικές Εγκαταστάσεις Καλλιθέας, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «Το πιο γλυκό ψωμί», το παραδοσιακό παραμύθι από την Κεφαλονιά σε διασκευή για σύγχρονη όπερα σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και λιμπρέτο Βερονίκης Δαλακούρα και Σπύρου Καλλιβωκά. 

Με την παραδοξότητα ενός μη πραγματικού κόσμου και στον εξωτερικό χώρο στη μαρίνα Καλλιθέας, μπροστά στη θάλασσα, στήνεται ένα υπαίθριο παρασκευαστήριο ψωμιού, μια γιορτή επανασύνδεσης με τη βασική και ζωογόνο παραγωγική διαδικασία της τροφής και της συνύπαρξης. Μία αλληγορική πορεία ενηλικίωσης με όχημα τη μουσική που συνέθεσε ο Σπύρος Καλλιβωκάς με έμπνευση από παραδοσιακά και άλλα μοτίβα και σύγχρονες αποδομημένες προσεγγίσεις.

Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης, η σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη μιλά στο Culture Press για την αλληγορία πίσω από τις εικόνες του παραμυθιού.

*******

-«Το πιο γλυκό ψωμί» είναι ένα λαϊκό παραμύθι από την Κεφαλλονιά, όχι και τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό. Τι σας ώθησε να το σκηνοθετήσετε;

Το έργο μας, η όπερα που δημιούργησε ο συνθέτης Σπύρος Καλλιβωκάς σε συνεργασία στο λιμπρέτο με την Βερονίκη Δαλακούρα είναι μια διασκευή του λαϊκού παραμυθιού. Ήταν επιλογή του συνθέτη. Εγώ παρέλαβα έτοιμο το λιμπρέτο και τη μουσική του. Μέσα από την απλότητα της γλώσσας του παραμυθιού φέρει ένα μήνυμα υπαρξιακό και οικολογικό που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

Η αλληγορία του είναι καθαρή, για εμάς όλους: μόνο μέσα από μια επανασύνδεση με βασικές φυσικές λειτουργίες και πράξεις του ανθρώπου, όπως για παράδειγμα η παραγωγή ψωμιού, μπορείς να εναρμονιστείς με το περιβάλλον, τους άλλους ανθρώπους γύρω σου και τον εαυτό σου. Μόνο μέσα από τη δημιουργία (και τον μόχθο που εμπεριέχει) μπορείς να βρεις όρεξη για τη ζωή. Η έννοια της βασιλείας δεν είναι παρά μια χάρτινη απαρχαιωμένη ιδέα που αυτό-εγκλωβίζεται, συρρικνώνεται και συρρικνώνει. Αυτά, σε συνδυασμό με το ζητούμενο της παρουσίασης της παράστασης σε εξωτερικό χώρο και φυσικά το ότι πρόκειται για έναν αμιγώς μουσικό κόσμο με ώθησαν στο να εμπλακώ με την σκηνική του απόδοση.

chioti 02

-Ποια η σκηνοθετική σας προσέγγιση;

Βουτώντας στην αλληγορία του έργου, αντλήσαμε από τον ονειρικό και παιγνιώδη κόσμο του για να φτιάξουμε μια αλλόκοτη κοινότητα ανθρώπων, που μιλά τραγουδώντας, χορεύει, πειράζει και προκαλεί ενώ τα μέλη της βιώνουν σιγά σιγά και τα ίδια την εμπειρία μιας μετάλλαξης, μιας ίασης. Σημαντικός παράγοντας σε όλον αυτόν τον παράδοξο κόσμο, η παραγωγή του ψωμιού, η οποία συμβαίνει πραγματικά. Στήνουμε στη μαρίνα Καλλιθέας ένα υπαίθριο παρασκευαστήριο ψωμιού, με έναν φούρνο, στον οποίο θα ψηθούν τα ψωμάκια που θα φτιάξουν οι ερμηνευτές κατά τη διάρκεια της παράστασης.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο μήνυμα που διδάσκει το εν λόγω παραμύθι στα παιδιά;

Τα μηνύματα στο θέατρο -λυρικό και μη- πρέπει να μένουν ανοιχτά θεωρώ, τα έργα να λειτουργούν σαν ιδέες που φέρνουν σκέψεις και ενεργοποιούν τη φαντασία. Είναι βαρετός ο διδακτισμός. Τώρα, σε σχέση με το εν λόγω παραμύθι, σημείωσα νομίζω παραπάνω τις σκέψεις που σ εμένα δημιουργήθηκαν. Να συμπληρώσω σε σχέση με τα παιδιά ότι θα μου άρεσε να αντιληφθούν ένα πρώτο επίπεδο της ιστορίας, πως πρέπει να μοχθήσεις εσύ ο ίδιος, να ψάξεις, να φύγεις, να κουραστείς, να μοιραστείς, για να κρατήσεις την όρεξη σου ανοιχτή…

-Κατά τη γνώμη σας, όσον αφορά τα θεάματα για παιδιά, πώς πρέπει να προσεγγίζουν του μικρούς θεατές;

Δεν γνωρίζω καθόλου τα θεάματα για παιδιά, δεν έχω ποτέ ασχοληθεί. Μπορώ μόνο να φανταστώ πως θα ήταν ωραίο τα θεάματα να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των μικρών θεατών, να μην ευτελίζουν την αισθητική τους και να μην γίνονται με ευκολία και προχειρότητα.

 LYRIKOS NOTOS 2023 GENERAL 2 01 Αντιγραφή

Πληροφορίες:

Το πιο γλυκό ψωμί
14, 15, 16 Ιουνίου 2023 - Ώρα έναρξης: 20.30
Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, Καλλιθέας

Συντελεστές:

Μουσική σύνθεση: Σπύρος Καλλιβωκάς
Λιμπρέτο: Βερονίκη Δαλακούρα – Σπύρος Καλλιβωκάς
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Σχεδιασμός σκηνικού χώρου: Δάφνη Αηδόνη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Κίνηση & Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Γιώτη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνογράφου: Χριστόφιλη Κοντολέφα
Φωνητικό και Χορικό Σύνολο: Νίκος Ζιάζιαρης, Όλγα Μπαλωμένου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ειρήνη Τζαμτζή, Τάσος Θεοφιλάτος, Νίκος Χατζόπουλος
Μουσικοί: Κρουστά: Θοδωρής Βαζάκας, Βιόλα: Ιωάννης Στρατάκης, Κόρνο: Αγγελική Πουλημένου, Τρομπόνι: Γιάννης Καΐκης Μουσική προετοιμασία: Μάριος Καζάς

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

 

Ημερολογιο

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31