Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 01:27

Καίτη Βαρβαρέσου – Θεολογίτου: «Το ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό»

Συνέντευξη

Η Κοινότητα Τέχνης Πράξις παρουσιάζει το έργο «Η πιο δυνατή» του August Strindberg, που ανεβαίνει από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 στον χώρο της Κοινότητας (Γενναίου Κολοκοτρώνη 12, Κουκάκι), για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε σκηνοθεσία – διασκευή Νίκου Τουλιάτου και μετάφραση Θεόδωρου Εσπίριτου.

Γραμμένη το 1889, «Η πιο δυνατή» αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μονόπρακτα του Strindberg. Το 1952 ο συνθέτης Hugo Weisgall βασίστηκε στο έργο, γράφοντας την ομώνυμη όπερα, ενώ πολυάριθμες είναι και οι διασκευές του έργου για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Ο Strindberg επέλεξε σε αυτό το μονόπρακτο να δώσει φωνή μόνο στο χαρακτήρα της συζύγου.

Ο Νίκος Τουλιάτος εμπνεύστηκε από το μονόπρακτο του Strindberg, δημιουργώντας μία διασκευή για δύο πρόσωπα, θέλοντας να τονίσει την αντιπαράθεση συζύγου – ερωμένης, νόμιμης – παράνομης σχέσης, παρόντος – παρελθόντος, όπου όλα ανατρέπονται. Το ρόλο της συζύγου ερμηνεύει η Καίτη Βαρβαρέσου – Θεολογίτου και της ερωμένης η Βασιλική Πέτρου.

Παραμονή Χριστουγέννων. Στη γωνία ενός καφέ, δύο γυναίκες έρχονται σε αντιπαράθεση. Μήλο της έριδος ένας άντρας. Η μία είναι η νόμιμη σύζυγος και η άλλη η ερωμένη. Σε μία αναμέτρηση των λέξεων, συναισθημάτων και αναμνήσεων, τελικά ποια είναι η πιο δυνατή;

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα του έργου, η ηθοποιός Καίτη Βαρβαρέσου – Θεολογίτου εξηγεί στο culture press τι σημαίνει να είσαι δυνατός.

pio dynati 1

-Τι σας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον στο κείμενο του Στρίντμπεργκ;

Ο Στρίντμπεργκ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της παγκόσμιας δραματουργίας. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί το λόγο μου αρέσει πολύ και γι' αυτο ήθελα να δοκιμασω τις δυνάμεις μου. Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα του κειμένου. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των έργων του Στρίντμπεργκ είναι ότι μιλούν για τις κοινωνίες ανεξαρτήτως  εποχής. Στην πιο δυνατή είδα την πάλη μεταξύ δύο γυναικών που διεκδικούν τον ίδιο άντρα, η καθεμία με το δικό της τρόπο. Το έργο ουσιαστικά είναι ένας μονόλογος, αλλά ο Νίκος Τουλιάτος επέλεξε να το διασκευάσει και να δώσει σκηνική παρουσία και στην ερωμένη, κάνοντας ακόμα πιο έντονη αυτή τη μάχη.

-Πώς θα περιγράφατε τον χαρακτήρα που υποδύεστε;

Στο έργο υποδύομαι τη σύζυγο, η οποία είναι μια γυναίκα που υπερασπίζεται τις επιλογες της ζωης της. Αυτό είναι κάτι που με έκανε να αγαπήσω αυτόν το, ρόλο. Είμαστε οι επιλογές μας όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

-«Όλα ήρθαν σε εσένα από εμένα. Ακόμα και το πάθος σου…» λέει η σύζυγος στην ερωμένη. Υπάρχει νικήτρια σε αυτή τη μάχη;

Αυτό θα το απαντήσει ο θεατής αφού δει την παράσταση. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Όλες οι μάχες έχουν νικητές και ηττημένους. Ο νικητής είναι ταυτόχρονα και ηττημένος. Οι μάχες απαιτούν θυσίες. Ακόμα και μία μάχη είναι μία επιλογή. Η άλλη επιλογή είναι να είσαι απλώς ένας παρατηρητής των πραγμάτων, κάτι που δεν το εύχομαι σε κανέναν. Όταν πιστεύεις σε κάτι οφείλεις να υποστηρίζεις τη στάση σου και να ρισκάρεις και αφού παλέψεις με όλη σου τη δύναμη, μόνο τότε να οπισθοχωρήσεις. Το ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό.

Ημερολογιο

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31