Κυριακή, 06 Αυγούστου 2023 22:36

Aylon Lyceum - Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων στους νεότερους

Τη Στέγη Ελληνικών Ιδεών του Aylon Lyceum στο Ωδείο Αθηνών επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας με τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Διδασκάλου.

Το Aylon Lyceum αποτελεί μια διαδραστική ψηφιακή εμπειρία που προβάλλει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Πρόκειται για έναν χώρο πολιτισμού που βασίζεται σε νέες τεχνολογίες στον οποίο θα «φιλοξενούνται», θα «εκτίθενται» και θα «προβάλλονται» οι ελληνικές ιδέες, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο πολιτιστικό επιτευγμάτων αρχαίων Ελλήνων και κληρονομιά στον Παγκόσμιο Πολιτισμό, με εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, ομιλίες, ειδικές πολιτιστικές δράσεις και πειραματικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η δράση αποτελεί συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή της Διεύθυνσης Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΔΙΝΕΠΟΚ) και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Πολιτισμού (ΕΔΕΠΟΛ), με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και προέκυψε από την υλοποίηση της Πράξης «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Λειτουργία της Στέγης Ελληνικών Ιδεών» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020 όπου εντάχθηκε στις 5.9.2019.

Αποστολή του Aylon Lyceum είναι να μετατρέψει τις άυλες ιδέες σε μια ψηφιακή εμπειρία, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, να συμβάλλει στη διεύρυνση της σχέσης των επισκεπτών με τη φιλοσοφία και να προωθήσει τη φιλοσοφική σκέψη στην καθημερινή ζωή. Η διαδικασία οδηγεί τον επισκέπτη σε μια σειρά από ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα. Παράλληλα, λειτουργεί ως κόμβος δημοσίου διαλόγου, γνώσεις και μάθησης για μικρούς και μεγάλους.

Η πρώτη έκθεση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου έχει θέμα Δημοκρατία και Ευ Ζην και είναι σχεδιασμένη ως μια φιλοσοφική ομαδική εμπειρία. Σε αυτή την έκθεση οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες διερευνούν τη σχέση του ευ ζην και της δημοκρατίας μέσα από τη διάδραση με τα εκθέματα, τη λήψη αποφάσεων και τον διάλογο στην ομάδα. Ειδικότερα, τα εκθέματα βοηθούν στην κατανόηση των αρχαίων ελληνικών ιδεών και της μυθολογίας με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών.

Ο κ. Δήμας ξεναγήθηκε στους χώρους που προβάλλονται τα εκθέματα και ενημερώθηκε για τις τεχνολογίες και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν από τον Πρόεδρο του Ωδείου Αθηνών κ. Νίκο Τσούχλο, τον Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», κ. Γιώργο Νούνεση και από τους συνεργάτες τους. Παρατήρησαν επίσης τους έξυπνους διαδραστικούς ψηφιακούς τοίχους, προβολές 360, τα εργαλεία προσαρμογής της επίσκεψης και εφαρμογές που συλλέγουν δεδομένα τα οποία τροφοδοτούν την ψηφιακή εμπειρία.

Τα εκθέματα διαθέτουν υπότιτλους σε ελληνικά και αγγλικά για άτομα με προβλήματα ακοής. Ο χώρος είναι προσβάσιμος για ανθρώπους με κινητική αναπηρία.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του δήλωσε τα εξής:

«Tο Aylon Lyceum αποτελεί έναν χώρο πολιτισμού βασισμένο σε νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα, μια συνέργεια ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. Στον χώρο αυτό, στο Ωδείο Αθηνών, οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων αναβιώνουν σε πρότυπες εκθέσεις, όπου οι επισκέπτες συμμετέχουν σε μια καινοτόμα ψηφιακή εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται πρωτοβουλίες που βοηθούν στην κατανόηση των αρχαίων ελληνικών φιλοσοφικών ιδεών. Μάλιστα το Φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσημα τα εγκαίνια.»

Ημερολογιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30