Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020 11:23

Κορονοϊός: τι λένε οι αριθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο –Μέρος 5ο

Γράφει ο Δημήτρης Παππάς, Data analyst

Σε συνέχεια του προηγούμενου δημοσιεύματος, συνεχίζουμε σήμερα με το πέμπτο μέρος των στατιστικών δεδομένων για την πανδημία.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νίκησε την πανδημία με τα μέτρα που πήρε. Συμφωνούν τα δεδομένα με αυτό; Είναι γεγονός ότι τόσο η καμπύλη των κρουσμάτων, όσο και η καμπύλη των θανάτων δείχνουν πράγματι μια τάση σταθεροποίησης. Οφείλεται όμως αυτό στα μέτρα; Για να ισχύει αυτή η θέση θα πρέπει όπου εφαρμόστηκαν αντίστοιχα μέτρα να είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Για να εξετάσουμε αν αυτός ο ισχυρισμός επαληθεύεται ας μελετήσουμε την πορεία δύο χωρών με παρόμοιο πληθυσμό που πήραν τα ίδια μέτρα, την ίδια περίοδο: Ελλάδα και Βέλγιο. (το Βέλγιο μάλιστα προηγήθηκε λίγες μέρες). Η εξέλιξη των θανάτων στις δύο χώρες φαίνεται σε αυτό το διάγραμμα:

01εα

Είναι προφανής η τεράστια διαφορά των αποτελεσμάτων των δύο χωρών. Η Ελλάδα έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ ενώ το Βέλγιο μια από τις χειρότερες. Άρα η υπόθεση ότι τα μέτρα αποκλειστικά ευθύνονται για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα δεν επαληθεύεται.

Η παραπάνω πιθανή κατάρριψη της υπόθεσης περί επιτυχίας των μέτρων ενισχύεται από τα δεδομένα των άλλων βαλκανικών χωρών, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα φαίνεται να έχει μια όντως καλή, αλλά όχι μοναδική επίδοση, αφού και άλλες χώρες όπως η Κροατία και η Αλβανία ακολουθούν την ίδια πορεία, ενώ η Βουλγαρία βρίσκεται σε ακόμα καλύτερη κατάσταση:

02εα

Επίσης τα δεδομένα δείχνουν ότι όλες οι χώρες πλην Γαλλίας και ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εμφανίζουν τάση σταθεροποίησης:

03εα

Γεγονός που αποτυπώνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα στους ρυθμούς των θανάτων:

04εα

Αυτό το διάγραμμα ίσως εξηγεί πολύ περισσότερα από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την "επιτυχημένη πολιτική" της. Είναι η σχέση των νεκρών ανά εκ. κατοίκων σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ:

05εα

Φαίνεται ότι η σχέση των δύο μεγεθών κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Όμως αυτό από μόνο του δεν εξηγεί τίποτα, καθώς correlation does not imply causation! Θα πρέπει να βρεθεί η υποκείμενη αιτιακή σύνδεση μεταξύ των δύο μεγεθών. Οπωσδήποτε όμως αυτό το διάγραμμα δείχνει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να ψάξει κάποιος που ενδιαφέρεται να βρει τις σωστές απαντήσεις.

Εκτός από τη σχέση μεταξύ των δύο μεγεθών στο διάγραμμα φαίνεται ότι οι χώρες θα μπορούσαν κάπως χαλαρά να κατανεμηθούν σε ομάδες: η πλούσια ομάδα που έχει όμως και τους περισσότερους θανάτους πάνω δεξιά (Ευρώπη και ΗΠΑ). Η ομάδα πλούσιων χωρών με λιγότερους όμως θανάτους, κάτω δεξιά (αραβικές, ανατολική Ασία, Ωκεανία). Φτωχές χώρες με λίγους θανάτους, κάτω αριστερά (κυρίως Αφρική). Και η μεγάλη ομάδα στη μέση του διαγράμματος που αποτελείται κυρίως από χώρες της λατινικής Αμερικής, της ανατολικής Ευρώπης και τις φτωχότερες χώρες της ανατολικής Ασίας. Σε αυτή την ομάδα ανήκει και η Ελλάδα. Οι συγκρίσεις λοιπόν πρέπει να γίνονται με άλλες χώρες αυτής της ομάδας. Και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ναι μεν είναι στην αναμενόμενη θέση του διαγράμματος, αλλά η θέση αυτή είναι πολύ ψηλά σε θανάτους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ομάδας.

Ημερολογιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30