Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 00:42

Κορονοϊός: τι λένε οι αριθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο –Μέρος 4ο

Γράφει ο Δημήτρης Παππάς, Data analyst

Σε συνέχεια του προηγούμενου δημοσιεύματος, συνεχίζουμε σήμερα με το τέταρτο μέρος των στατιστικών δεδομένων για την πανδημία. ας μιλήσουμε λίγο για το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων. Εδώ είναι η ημερολογιακή χρονοσειρά των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα για τις προηγούμενες χώρες:

01δπ

Ο αριθμός των κρουσμάτων αλλάζει πάρα πολύ από μέρα σε μέρα, με τυχαίο τρόπο. Για να απαλείψουμε εν μέρει αυτή την τυχαιότητα και να απεικονιστούν πιο ξεκάθαρα οι γενικές τάσεις χρειάζεται κάποια εξομάλυνση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επέλεξα τον κινητό μέσο όρο 3 περιόδων. Κάθε σημείο δηλαδή δεν είναι ο αριθμός εκείνης της μέρας, αλλά ο μέσος όρος αυτής, της προηγούμενης και της επόμενης.

Αν εξαιρέσουμε την τεράστια αύξηση στις ΗΠΑ (η μπλε γραμμή που ανεβαίνει πάνω δεξιά), αυτό που διαφαίνεται από το διάγραμμα αριστερά είναι ίσως να ξεκινάει μια τάση σταθεροποίησης ή και μείωσης του αριθμού νέων κρουσμάτων στο δεξί άκρο του διαγράμματος. Αυτό φαίνεται καλύτερα στο παγκόσμιο διάγραμμα (πάλι χωρίς τις ΗΠΑ). Ίσως αυτό να σημαίνει μια εποχικότητα, δηλαδή μείωση της διάδοσης του ιού με την αύξηση της θερμοκρασίας (καλά νέα αν ισχύει) ή ότι τα διάφορα μέτρα έχουν περιορίσει την εξάπλωση ή ότι απλώς μολύνθηκαν ήδη αρκετοί και ο ρυθμός επιβραδύνεται γιατί μειώνονται τα υποψήφια θύματα.

02δπ

Η "ακίδα" αριστερά είναι της Κίνας, η οποία δεν ακολουθεί όπως φαίνεται το μοτίβο των άλλων χωρών, αλλά είχε μια πολύ πιο γρήγορη πορεία και στην άνοδο και στην κάθοδο. Ίσως αυτό εξηγείται από την ταχύτητα αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού της. Εδώ, το διάγραμμα μόνο για την Κίνα:

03δπ

Προφανώς το διάγραμμα επίσης δείχνει ότι τα δύσκολα για τις ΗΠΑ τώρα ξεκινάνε.

Παρόμοια εικόνα και για τους θανάτους, με τη διαφορά ότι εδώ οι χώρες που πρέπει να εξαιρεθούν είναι τρεις: ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως και Ισπανία.

04δπ

Σίγουρα η εικόνα για τους θανάτους δεν είναι το ίδιο αισιόδοξη όσο για τα κρούσματα, αλλά αυτό (ελπίζω ότι) θα διορθωθεί σε περίπου μια βδομάδα, δεδομένου ότι τα κρούσματα που νοσούν ήδη χρειάζονται κάποιες μέρες να αποθεραπευτούν. Άρα η μείωση του ρυθμού των θανάτων ακολουθεί λογικά τη μείωση των κρουσμάτων με μερικές μέρες καθυστέρηση.

Ημερολογιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30