Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 04:18

Dogs Vs Covid-19

Γράφει η Αναστασία Μαλανδρενιώτη

Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος αλλαγών και μετάβασης. Σίγουρα ό,τι ζούμε έχει φέρει μεγαλύτερες ή μικρότερες αλλαγές στην καθημερινότητα και μας έχει αποσυντονίσει. Οι περισσότεροι ζούσαμε με ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα και τώρα είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε σπίτι! Φυσικά για το καλό μας!!!

Έτσι λοιπόν αυτή τη μεγάλη αλλαγή που ζούμε εμείς , τη ζουν εμμέσως και οι σκύλοι μας και ας μη μας το μαρτυρούν.

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε είτε σε περιόδους διακοπών ή όπως τώρα απαραίτητης απομόνωσης είναι να υπερβάλλουμε σε όλα αυτά που δεν κάναμε πρωτύτερα.

Η αλλαγή στην καθημερινότητα στη ζωή ενός σκύλου θα φέρει αλλαγές στην ψυχολογία του.

Μπορεί για μας να είναι ανεπαίσθητες, εμείς μπορούμε με εύκολο ή δυσκολότερο τρόπο να προσαρμοστούμε. Δεν ισχύει το ίδιο για τους σκύλους μας.

Σίγουρα, ένας σκύλος που έχει μάθει από μικρός στις αλλαγές συνθηκών , προσαρμόζεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλους σκύλους που δυσκολεύονται σε νέες συνθήκες.

ΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΩ 

  • Δεν βγάζω τον σκύλο μου σε σκυλοπάρκα :

Η εντολή ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται .Δεν κάνω υπερβολές ούτε πηγαίνω σε πάρκα με πολλούς ανθρώπους με τη δικαιολογία ότι ο χώρος είναι ανοιχτός. Αυτό που καταλήγει να γίνεται είναι να είμαστε με όλους τους σκυλο-κηδεμόνες σε απόσταση 1 μέτρου και να μιλάμε και οι σκύλοι μας να τρέχουν αμέριμνοι. Πού είναι η εποικοδομητική βόλτα με τον σκύλο μου όταν απλά του πετάω ένα μπαλάκι; Πού είναι η προσωπική μου προφύλαξη;

  • Δεν έρχομαι σε επαφή με σκύλους ή ανθρώπους:

Ο σκύλος μας είναι και αυτός ένα μέσο μεταφοράς του ιού όπως είναι τα πόμολα, το ποτήρι και οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια. Αν κάποιος φέρει τον ιό και χαϊδέψει τον σκύλο μας τότε ο σκύλος γίνεται αυτόματος φορέας του ιού προς εμάς. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη την κοινωνικοποίηση με τη μορφή αγγιγμάτων και στενής επαφής αυτή την περίοδο.

  • Δεν αλλάζω τη ρουτίνα του σκύλου:

Ο σκύλος πρέπει να συνεχίζει να τρώει και να βγαίνει βόλτα τις ίδιες ώρες που γινόταν και πριν. Αν φυσικά έχετε τη δυνατότητα για περισσότερη εκτόνωση δική σας και δική του, κάντε το. Τρεις φορές βόλτα την ημέρα από ένα 25' είναι αρκετό. Θυμηθείτε ότι οι πολύωρες και εξοντωτικές βόλτες δεν φέρνουν την εξάντληση του σκύλου σας αλλά την αύξηση της αντοχής του.

  • Δεν γίνομαι απαιτητικός:

Τώρα που περνάτε χρόνο με το κατοικίδιό σας ,μπορεί να εντοπίσετε τα αρνητικά του στοιχεία και να τα θεωρήσετε πιο έντονα. Να βλέπετε στοιχεία που δεν σας αρέσουν καθόλου και να θέλετε να τα αλλάξετε εδώ και τώρα. Ωστόσο η αλλαγή ανεπιθύμητων συμπεριφορών ποτέ δεν γίνεται εύκολα και γρήγορα. Υπάρχει μια γενικότερη ανυπομονησία και εκνευρισμός αυτή την περίοδο, δε μας φταίνε σε τίποτα οι τετράποδοι φίλοι μας να τα «πληρώσουν» όλα.

  • Δεν δίνω περισσότερη προσοχή από αυτή που αναλογεί:

Λίγο η μελαγχολία της απομόνωσης, λίγο το στρες που μας δημιουργεί αυτή η κατάσταση , σίγουρα οι σκύλοι είναι οι πρώτοι διαθέσιμοι για να μας απαλλάξουν από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Η συνεχόμενη ενασχόληση και προσοχή προς τους σκύλους μας, δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να τους αφήνουμε στον δικό τους χώρο και χρόνο. Αλλιώς δημιουργήσουμε σκύλους ενοχλητικούς που ζητούν συνεχώς προσοχή και παιχνίδι. Πώς θα το χαλιναγωγήσουμε αυτό όταν γυρίσουμε στην προηγούμενη καθημερινότητά μας; Ας εκμεταλλευτούμε τη θεραπευτική τους ικανότητα αλλά πάντα με μέτρο.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ 

  • Εποικοδομητική βόλτα:

Βγάζω τον σκύλο με ηρεμία , χωρίς πανικό και με οποιαδήποτε προφύλαξη θεωρώ απαραίτητη. Η βόλτα πρέπει να είναι βόλτα και όχι ένας αγχωτικός αγώνας δρόμου .Ας επιλέξουμε να είναι η στιγμή που βγαίνουμε και χαλαρώνουμε.

Αφήνουμε στο σπίτι το κινητό και ασχολούμαστε ουσιαστικά με τον σκύλο. Είναι η κατάλληλη στιγμή για σύνδεση και εκπαίδευση!

  • Το κρυφτό με το παιχνίδι:

Το γνωστό και πολύ εποικοδομητικό παιχνίδι που μπορείτε να παίζετε με τον σκύλο σας είναι να κρύβετε το αγαπημένο του αντικείμενο και να τον προτρέπετε για ανίχνευση .Δείχνω το αντικείμενο στον σκύλο μου και τον βάζω σε ένα δωμάτιο, κρύβω το αντικείμενο στην αρχή σε ένα πιο προφανές σημείο για να το βρει εύκολα .'Υστερα βγάζω τον σκύλο από το δωμάτιο και τον προτρέπω με φράσεις: Πού είναι το παιχνίδι σου, πηγαίνοντας και γυρνώντας το σώμα μου προς το παιχνίδι. Όταν το βρίσκει, τον επιβραβεύω για να συνεχιστεί η διαδικασία της ανίχνευσης!!! 

  • Κάνω κοινωνικοποίηση με διάφορους ήχους:

Αν έχω εντοπίσει φοβική συμπεριφορά στον σκύλο μου σε διάφορους ήχους μπορώ να τον εξασκήσω να απευαισθητοποιηθεί σε αυτούς. Υπάρχουν βίντεο στο youtube που είναι κατάλληλα για αυτή την άσκηση. Προσοχή ποτέ δεν υπερβάλλω στην ένταση και τη διάρκεια του ήχου, πάντα ξεκινάω πολύ ήπια για να μην έχω τα αντίθετα αποτελέσματα.

  • Τον εξοικειώνω με αντικείμενα που φοβάται:

Αν υπάρχουν αντικείμενα που ο σκύλος μου φοβάται τότε πάντα παρουσιάζω το αντικείμενο από μακριά και ακουμπισμένο στο πάτωμα. Δεν υπερβάλλω στον χρόνο παρουσίασης και δεν βιάζομαι να το φέρω κοντά του. Αφήνω το αντικείμενο ακίνητο και περιμένω τον σκύλο να το πλησιάσει. Όταν τον δω πιο εξοικειωμένο μπορώ να ξεκινήσω να κινώ το αντικείμενο.Δεν ξεχνώ να δίνω λιχουδιές.

  • Τον βάζω σε διαφορετικούς χώρους:

Ο σκύλος μέχρι τώρα έχει μάθει την καθημερινή μας απουσία. Λείπουμε από το σπίτι για τη δουλειά μας, τις δραστηριότητές μας και έτσι εκείνος μάθαινε να μένει μόνος του, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο και υγιές για τη ζωή του.Τώρα που πρακτικά δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από το σπίτι ,μπορούμε να περνάμε ώρα σε διαφορετικούς χώρους. Αυτό γίνεται για να μη δημιουργηθεί στον σκύλο έντονο στρες αποχωρισμού όταν χρειαστεί να ξαναμπούμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας.

 Πρώτη δημοσίευση: https://puppydogloverstraining.webnode.gr/covid19/

Ημερολογιο

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30