Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 10:22

Yansimalar: «Με τη μουσική μας μιλάμε για την εποχή μας και τις ιστορίες μας»

Συνέντευξη των Yansimalar στη Ράνια Παπαδοπούλου

Αυτή η ιστορία προέρχεται από την Ανατολή και αποδεικνύει ότι η μουσική ενώνει όλον τον κόσμο. Δεν έχει σημασία ποια είναι η προέλευσή της, γιατί η μουσική είναι μία διεθνής γλώσσα που δεν χρειάζεται κανένα άλλο προσόν. Το συγκρότημα Yansımalar ιδρύθηκε από τους Aziz Şenol Filiz και Birol Yayla το 1990 και βρήκε το κοινό του με τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Yansımalar”(σ.σ. Αντανακλάσεις), που κυκλοφόρησε το 1990. Μότο του συγκροτήματος; «Εστίασε στην απλότητα, την ειρήνη και το εσωτερικότερο ταξίδι αντί για την πολυπλοκότητα της καθημερινής ζωής».

Από το 1999 έως το 2010, οι Filiz και Yayla έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 εμφανίσεις με τίτλο «Αντανακλάσεις από την παράδοση στο μέλλον» σε διαφορετικά τηλεοπτικά κανάλια. Έχουν φιλοξενήσει πολλούς καλλιτέχνες της Τουρκικής κλασικής μουσικής, της τζαζ, της χορωδιακής αλλά και την παραδοσιακής Τουρκικής μουσικής. Παράλληλα κυκλοφόρησαν τέσσερις δίσκους: “Serzeniş” (2000),  “Vuslat” (2001), “Pervane”(2004), “ MEKTUP” (2013).

Ανάμεσα στα παραδοσιακά τούρκικα μουσικά όργανα, οι Yansımalar χρησιμοποιούν συχνότερα το νέι, το tanbur και το kanun. Χρησιμοποιώντας αυτά τα παραδοσιακά μουσικά όργανα μαζί με την ενσωμάτωση μοντέρνων μουσικών οργάνων, οι Yansımalar έχουν διατηρήσει τη θέση τους ως ένα από τα καλύτερα ορχηστρικά μουσικά σχήματα της Τουρκίας και έχουν διαδώσει τη μουσική τους στις Η.Π.Α., τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κύπρο, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, την Αίγυπτο, την Αλγερία την Ιδία, το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Σε ένα μικρό διάλειμμα από τις συνεχείς συναυλίες τους, οι Aziz Şenol Filiz και Birol Yayla, ιδρυτικά μέλη των Yansimalar, μιλούν στο Culture Press για το συγκρότημα, την πορεία τους, αλλά και τη μουσική τους.

- Πώς δημιουργήθηκαν οι Yansımalar;

Yansimalar: Τα πάντα ξεκίνησαν από την καλλιτεχνική και προσωπική μας συνάντηση στο ωδείο κατά τη δεκαετία του 1980. Η προσέγγισή μου στο νέι και οι συνθέσεις του Birol Yayla, δημιούργησαν μία νέα έκφραση που εξελίσσεται μέσα στο χρόνο έως και σήμερα

- Γιατί ονομάσατε το συγκρότημα Yansımalar;

Yansimalar: "Yansimalar", που σημαίνει αντανακλάσεις  ήταν ο τίτλος του πρώτου μας δίσκου. Μετά από αυτό, οι ακροατές μας ξεκίνησαν να αποκαλούν τη μουσική μας με αυτό το όνομα. Η ιδέα της αντανάκλασης της μουσικής από το παρελθόν στο μέλλον, κατέστησε αυτό το όνομα μόνιμο για το συγκρότημα.

- Κατά τη γνώμη σας ποια είναι η σημαντικότερη στιγμή του συγκροτήματος μέσα στο χρόνο;

Yansimalar: Θα έλεγα ότι είναι ίσως ο πρώτος μας δίσκος. Το να κυκλοφορείς τη δεκαετία του 1990 έναν ορχηστρικό δίσκο, δεν είχε διδαχθεί από κανέναν. Ο πρώτος μας δίσκος μας έδωσε την ευκαιρία να ακολουθήσουμε την καριέρα μας και να συναντήσουμε τους ακροατές μας.

- Aziz Şenol Filiz, παίζετε νέι. Θα μπορούσατε να μας πείτε ποια είναι η δυναμική του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου αναφορικά με τη μουσική σας;

Aziz Şenol Filiz: Το νέι είναι ένα παλιό παραδοσιακό όργανο, που έχει χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές μορφές στην Τουρκική Κλασική μουσική. Παρ’ όλο που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο νέι με το παραδοσιακό στυλ, για το συγκρότημά μας, δημιούργησα ένα νέο στυλ και το χρησιμοποίησα στη μουσική μας. Έτσι, το νέι έγινε η φωνή και ο σολίστ του συγκροτήματος.

- Ως συγκρότημα, έχετε συνθέσει τη μουσική για την ταινία «The Last Ottoman». Πόσο δύσκολο είναι να συνθέτεις τη μουσική για μία ταινία;

Birol Yayla: Έχω γράψει τη μουσική όχι μόνο για την ταινία «The Last Ottoman», αλλά και για άλλες τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ και θεατρικά έργα. Ως άτομο που γράφει γενικά βασιζόμενο στα συναισθήματά του και σε όσα διδάσκεται, είναι τελείως διαφορετικό το να γράφεις κάτι που σου έχουν παραγγείλει με ένα συγκεκριμένο θέμα. Η μουσική μου για τις ταινίες βασίζεται στην εποχή, που ανήκει η πλοκή του έργου, τα συναισθήματα των χαρακτήρων και η δράση. Παρ’ όλο που μερικές φορές δυσκολεύομαι, θεωρώ ότι αναπτύσσει τις ικανότητές μου.

5 Yansımalar 3 Αντιγραφή

- Περιγράφουν τη μουσική σας ως σύγχρονη έθνικ ή world music. Πιστεύετε στην κατηγοριοποίηση της μουσικής σε μουσικά είδη; 

Yansimalar:  Τους προηγούμενους αιώνες η μουσική είχε δεχθεί την επίδραση μερικών φιλοσοφικών κινημάτων. Αυτά τα κινήματα δεν επηρέαζαν μόνο τη μουσική, αλλά και τη ζωγραφική, την ποίηση και τη λογοτεχνία. Κατά το τέλος του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα, εμφανίστηκαν μερικές προσωπικές προσεγγίσεις. Μιλάμε με τη μουσική μας για την εποχή μας και τις ιστορίες μας. Συνεπώς δεν πιστεύουμε στην κατηγοριοποίηση της μουσικής σε μουσικά είδη.

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Yansımalar: Όπως κάνουμε μέχρι σήμερα, θέλουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας με τις σκέψεις μας και τις μουσικές επιλογές μας.

Οι  «Yansımalar» αποτελούνται από τους:

Aziz Şenol Filiz  (Ney), Birol Yayla (Tanbur & Guitar), Cem Tuncer (Guitar), Erdal Akyol  (Double bass), Pınar Bayraktar (Cello), Ediz Hafızoğlu (Drum & percussion)

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30