Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 23:45

Μικροί Ήρωες σε Κρίση: Το καινοτόμο πρόγραμμα της MeWe φέρνει τα παιδιά στη θέση του σκηνοθέτη

Λάρισα – Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, 5 & 6 Αυγούστου 2023

Οι «Μικροί Ήρωες σε Κρίση», το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του θεατρικού οργανισμού MeWe που εξειδικεύει την εκπαιδευτική του δράση στη δημιουργία παραστάσεων από τα παιδιά για τα παιδιά, παρουσιάζουν «Το παγάκι που δακρύζει». Μια θεατρική παράσταση με θέμα την κλιματική κρίση, με live μουσική, πρωτότυπο κείμενο και ενήλικες επαγγελματίες ερμηνευτές επί σκηνής, τους οποίους σκηνοθετούν τα ίδια τα παιδιά!

Στις 5 και 6 Αυγούστου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023» του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα παιδιά σκηνοθετούν την παράσταση που θέλουν, όπως τη θέλουν, έχοντας στα χέρια μια ιστορία συγκινητική, ποιητική, χαμογελαστή, στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, μια ηθοποιό, έναν μουσικό, ένα πιάνο, κρουστά και ηλιακά φώτα, απολύτως χωρίς κανένα καλώδιο και πρίζα, με σκοπό να δημιουργήσουν ελεύθερα τον δικό τους σκηνικό κόσμο και να τον παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους.

Ένα θερμό, όπως όλα τώρα τα τελευταία καλοκαίρια, δυο αδέρφια σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας αρχίζουν να ακούνε και να βλέπουν. Ο Πέτρος παρασυρμένος από την αδερφή του Παυλίνα, που όντας στο φάσμα επικοινωνεί με όλο το φάσμα της φύσης, αποφασίζει να κάνει κάτι. Τα εναύσματα κι οι αφορμές πολλές για δυο μικρά παιδιά. Το μπαζωμένο ποτάμι, ένας μοναχικός πλάτανος, το τελευταίο του είδους του μικρό ζώο. Κι ένα παγάκι που λειώνει δακρύζοντας. Αλλά μερικές φορές γίνονται και θαύματα. Όσο - και αν - υπάρχει αγάπη.

Εξάλλου το «μειονέκτημα» που μπορεί να προσάπτει η κοινωνία σε έναν άνθρωπο και που αυτό μπορεί να είναι τελικά το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός παιδιού που θα σώσει τον κόσμο.

 

Οι βασικοί θεματικοί άξονες του προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει δύο βασικούς θεματολογικούς άξονες. Τους τρόπους συναισθηματικής διαχείρισης της κλιματικής κρίσης από το παιδί και τη γνωριμία του με τους κανόνες του ecotheater, μιας σημαντικής κίνησης στο θέατρο που άτυπα έχει ξεκινήσει από το 1970 αλλά τις τελευταίες δεκαετίες αποκτά ενεργούς συμμετέχοντες που δημιουργούν ομάδες στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, που λειτουργούν οικολογικά και δημιουργούν παραστάσεις με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στον τρόπο δημιουργίας μιας παράστασης και στη θεματολογία της.

«Συστήνουμε και αναλύουμε τον τρόπο παρουσίασης στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, κυρίως σε σχέση με το φωτισμό, όπου οι παραστάσεις στην Επίδαυρο ξεκινούσαν με το πρώτο φως του ήλιου και τέλειωναν με το ηλιοβασίλεμα. Τους καλούμε να σκεφτούν τη χρήση του φυσικού φωτισμού στην παράσταση και τους προσκαλούμε να παίξουν με το φως και τη σκιά, με στόχο ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντελεστές.

FF 01388

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος: Αθηνά Μπερδέκα

Κείμενο: Στράτος Σωπύλης

Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου

Σκηνικό -Κοστούμι: Χάρης Σουλιώτης

Φωτισμοί: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Κοινωνιολόγος: Λέα Ευσταθίου

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Οπτική Ταυτότητα MeWe: Ελένη Παπαλάμπρου

Λογιστική υποστήριξη: Αργύρης Μπερδέκας

Οργάνωση Παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Επί σκηνής η ηθοποιός Αθηνά Μπερδέκα και ο μουσικός Δημήτρης Παπαλάμπρου

Παραστάσεις

5 Αυγούστου & 6 Αυγούστου 2023

Ώρα έναρξης 20.00

Διάρκεια παράστασης 50 λεπτά

 

Related items

Ημερολογιο

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30