Print this page
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 10:41

Ψυχική κατάρρευση και κορονοϊός

Γράψει η Ειρήνη Καπελώνη

Ήδη πάει ένας μήνας πια για τους περισσότερους από εμάς που αναγκαστήκαμε για την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας ανθρώπων, να μείνουμε μέσα. Ο περιορισμός για τον καθένα λειτουργεί όμως διαφορετικά. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επιλέξει την απομόνωση σα τρόπο ζωής, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Τι γίνεται όμως όταν ο εγκλεισμός δεν είναι επιλογή αλλα υποχρέωση και πως επηρεάζει τη ψυχολογία μας;

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον, με ανάγκη την επικοινωνία και την κοινωνικότητα με άλλους ανθρώπους, που μοιράζεται τις ίδιες απόψεις, τις ίδιες ανησυχίες και αξίες. Όταν όμως δεν μπορεί να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τους άλλους, βρίσκεται σε σύγχυση. Ακόμη και όσοι έχουν σαν προσωπική επιλογή την απομόνωση, έχουν ανάγκη την επικοινωνία ακόμη και με έμμεσο τρόπο. Τι γίνεται όμως όταν ο εγκλεισμός δεν είναι επιλογή αλλα επιβολή; Τότε είναι που ο οργανισμός αντιδρά από μόνος του. Το μυαλό είναι ένα πολυσύνθετο εργαλείο το οποίο έχει την τάση να αντιδρά στην απαγόρευση.

Σε τέτοιες στιγμές, αντί να μοιρολατρούμε και να πέφτουμε ψυχολογικά, μπορούμε να βρούμε τόσους λόγους να περνάμε δημιουργικό χρόνο με τον εαυτό μας και να κάνουμε όλα αυτά που δεν είχαμε χρόνο να κάνουμε πριν.

-Διαβάστε. Πλέον μπορείτε να ανοίξετε όλα τα βιβλία που κάθονται στη βιβλιοθήκη σας και σκονίζονται και που μέχρι τώρα δεν είχατε ποτέ το χρόνο ή την ηρεμία να τα διαβάσετε. Δεν ξέρετε πόσα θα ανακαλύψετε ότι έχετε και το είχατε ξεχάσει!

-Δείτε ξανά τις αγαπημένες σας σειρές και ταινίες.

-Μην περνάτε περισσότερο χρόνο στα social media από αυτό που συνηθίζατε να περνάτε. Κι αν περνάτε χρόνο, ας είναι χρόνος επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Κλείστε διαδικτυακό ραντεβού με ένα φίλο, φτιάξτε καφέ και μιλήστε. Θα σας καλύψει τη μεγαλύτερη ανάγκη επικοινωνίας. Μη ξεχνάτε όμως και τους ηλικιωμένους, το παππού και τη γιαγιά που πριν δεν είχατε χρόνο να τους πάρετε τηλέφωνο, τώρα που έχετε το χρόνο εκμεταλλευτείτε τον, κάντε τους παρέα λίγο έστω από το τηλέφωνο. Αυτό θα βοηθήσει και εκείνους και εσάς. Είναι όμορφο να ξέρεις πως κάποιος σε σκέφτεται αλλα πιο όμορφο είναι να τον ακούς να στο λέει.

-Ανακαινίστε το σπίτι. Κι όλο λέγατε θέλει βάψιμο κι όλο θέλατε να αλλάξετε αυτή τη κουρτίνα ή αυτή τη πολυθρόνα αλλα που χρόνος… Να ο χρόνος. Μπορείτε να κάνετε διαδικτυακές παραγγελίες και να ασχοληθείτε με όλα όσα δεν σας άρεσαν.

-Ακούστε μουσική. Η μουσική εξευμενίζει τα συναισθήματα. Μας βοηθάει να ξεσπάσουμε. Μη φοβάστε να ξεσπάτε. Χορέψτε, γελάστε, κλάψτε. Δε σας βλέπει κανεις! Τα έντονα συναισθήματα μας βοηθάνε, μη τα αποφεύγεται!

-Επιλογή 6. Ναι υπάρχει και αυτή η επιλογή και δεν περιλαμβάνει μόνο τη βόλτα με σκύλο! Ουάου! Κι όμως μπορείτε να βγείτε μια βόλτα! Με προσοχή και μόνοι σας! Με προσοχή όσο είστε έξω όχι χέρια στο πρόσωπο. Επιλέξτε μια βόλτα το πρωί, αφήστε τον ήλιο να ακουμπήσει το πρόσωπο σας. Αναπνεύστε βαθιά. Πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι το πιο κοντινό παρκάκι στο σπίτι σας, περπατήστε. Θα γυρίσετε άλλοι άνθρωποι! Για όσους από εσάς βέβαια έχετε και κατοικίδιο ακόμα καλύτερα. Είναι η δικαιολογία να ξεκουνηθείτε. Με φειδώ πάντα και προσοχή για να μπορείτε να κάνετε βόλτες για πολλά χρόνια ακόμα.

-Δημιουργία. Θυμάστε που λέγατε πόσο ωραία ζωγραφίζατε κάποτε, πόσο θα θέλατε να γράφατε ένα ποίημα, ένα τραγούδι, ένα σενάριο, ένα βιβλίο; Κάντε το! Δημιουργείστε, δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο youtube με οδηγίες!

Μεγάλη σημασία έχει να μην αλλάξουμε το ρολόι του οργανισμού μας. Αυτό θα μας οδηγήσει σε ψυχολογική σύγχυση. Ξυπνήστε την ώρα που συνηθίζατε να ξυπνάτε. Ο περισσότερος ύπνος πιο πολύ κακό παρά καλό μπορεί να μας κάνει. Τρώτε την ώρα που τρώγατε και προσπαθείτε κάθε γεύμα σας να περιέχει σαλάτα. Τα ωμά λαχανικά μας δίνουν όλες τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε και μη ξεχνάτε το καλό τους πλύσιμο! Κοιμηθείτε στην ώρα σας! Το σώμα μας είναι ένα ρολόι και κουρδίζετε όπως το κουρδίζουμε εμείς, όταν όμως ξεκουρδιστεί θα αρχίσει να χάνει. Μη το υποτιμάτε! Ξέρω πως η υπερένταση έχει χτυπήσει κόκκινο κι αφου πια δεν έχουμε την καθημερινότητα να μας κουράζει συσσωρεύεται όλη η ενέργεια τις βραδινές ώρες με αποτέλεσμα η αυπνία να χτυπάει κόκκινο πια. Κάνοντας διάφορα πράγματα μέσα στην ημέρα βοηθάμε τη διοχέτευση της ενέργειας μας ώστε να μη μας βαραίνει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Θυμηθείτε πως πλέον δεν έχουμε πρέπει στην καθημερινότητα σας, αλλά για να μη διαταραχθεί η ισορροπία μας καλούμαστε να επιβάλουμε εμείς οι ίδιοι πρεπει στον εαυτό μας.