Print this page
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 06:14

Κορονοϊός: τι λένε οι αριθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο

Γράφει ο Δημήτρης Παππάς, Data analyst

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το διάγραμμα των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε συνάρτηση με το σύνολο των ημερών από το πρώτο κρούσμα, με δεδομένα ως την περασμένη Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.

 

diagrammaΤα κρούσματα (ψ) σε λογαριθμικό άξονα.

Η Ελλάδα δε φαίνεται στο διάγραμμα, είναι περίπου λίγο πάνω από τη μωβ κουκκίδα που δείχνει ο δείκτης. Περίπου στη μέση δηλαδή της χρονικής διαδρομής και ήδη σε καλύτερη μοίρα από Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία.

Είναι σαφές από αυτό το διάγραμμα πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Η στρατηγική των χωρών της Ανατολικής Ασίας (κάτω δεξιά) είναι σαφέστατα πιο πετυχημένη και από της Κίνας (που έχει τη δικαιολογία των πρώτων κρουσμάτων) αλλά και των Ε.Ε. και ΗΠΑ. 

Οι πιο ανησυχητικές εξελίξεις είναι μάλλον του Ιράν και της Τουρκίας, που φαίνεται να έχουν πάρα πολλά κρούσματα σε πολύ λίγο χρόνο. Αυτό όμως μπορεί και να οφείλεται στο ότι δεν καταγράφηκαν έγκαιρα τα πρώτα κρούσματα.

Παραδόξως, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, η επιλογή της "ανοσίας της αγέλης" που έκαναν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία δε φαίνεται να τα πηγαίνει και τόσο άσχημα.

Πηγές δεδομένων διαγράμματος:

https://github.com/CSSEGISandData/COVID-19

https://coronavirus.jhu.edu/map.html