Saturday, 30 March 2019 17:23

"Επαφή": η νέα ταινία του Τώνη Λυκουρέση

4 Απριλίου στους κινηματογράφους από τη Filmcenter Τριανόν

Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπο με τον βαθιά κρυμμένο εαυτό σου…

Μία δεκαετία σχεδόν μετά τους «Σκλάβους στα δεσμά τους», ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης επιστρέφει στη μυθοπλασία με τη σπονδυλωτή ταινία «Επαφή» κι ένα καστ καταξιωμένων ηθοποιών. Πρωταγωνιστούν: Νένα Μεντή, Άκης Σακελλαρίου, Χρήστος Λούλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βασίλης Κουκαλάνι, Γιώργος Χριστοδούλου, Δομνίκη Μητροπούλου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Ναταλία Σουίφτ.

Η ταινία κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 4 Απριλίου από τη Filmcenter Τριανόν.

Σύνοψη

Καλοκαίρι στη σύγχρονη Αθήνα. Με αφορμή την αιφνίδια διακοπή ρεύματος, πέντε διαφορετικά ζευγάρια καθημερινών ανθρώπων εγκλωβίζονται σε πέντε ακινητοποιημένους θαλάμους ασανσέρ. Η αναγκαστική συνύπαρξη του ενός με τον άλλον βγάζει στην επιφάνεια εσωτερικές φοβίες κι αληθινά συναισθήματα, καλά κρυμμένα έως τότε. Σε μια κόλαση τεσσάρων τετραγωνικών, ο πόλεμος ξεκινάει.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η παραμονή του κινηματογραφικού φακού μέσα στους χώρους των ακινητοποιημένων ασανσέρ, επιβάλλει στους χαρακτήρες της ταινίας μια ασφυκτική πίεση και μια αυξανόμενη ένταση. Στο εσωτερικό των κτηρίων όπου έχουν αποκλειστεί, ο χρόνος του εγκλεισμού επιμηκύνεται και πολλαπλασιάζεται με το πέρασμα από την μία ιστορία στην άλλη. Τα όρια των κλειστών θαλάμων καταργούνται σταδιακά για τον θεατή, καθώς αναπτύσσεται σε πρώτο πλάνο η ακραία συμπεριφορά των ηρώων που οδηγούνται σε συγκρούσεις, προβάλλοντας μια σημερινή κοινωνία σε κρίση.

Poster Approach«Επαφή/Approach»

Διάρκεια: 89΄

Σκηνοθεσία: Τώνης  Λυκουρέσης

Παραγωγή: ΒΟΟ PRODUCTIONS, Αθήνα 2017

Συμπαραγωγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, IMAGINA A.E., 2|35 A.E 

Με την υποστήριξη των ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, CREATIVE EUROPE - MEDIA DEVELOPMENT SLATE FUNDING

Πρωταγωνιστούν: ΝΕΝΑ ΜΕΝΤΗ, ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΪΔΙΝΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΚΑΛΑΝΙ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΔΟΜΝΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΣΟΥΪΦΤ

Έκτακτη συμμετοχή: ΖΩΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΕΙΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ, ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ, ΚΑΡΕΝ ΜΠΟΥΛΙΕΡΗ, IAN DOUGLAS ROBERTSON, ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Σενάριο: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ και ΔΟΜΝΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΩΝΗΣ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗΣ

Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ

Μουσική: ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Σκηνικά – Κοστούμια: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

Μοντάζ: ΛΑΜΠΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Διεύθυνση παραγωγής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΝΤΑΡΗΣ

Παραγωγοί: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ,

ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ , ΑΡΗΣ ΝΤΑΓΙΟΣ

Τώνης Λυκουρέσης, Σύντομο βιογραφικό

Ζακυνθινής καταγωγής, σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με τον Νίκο Νικολάου. Ιδρυτικό μέλος και κινηματογραφικός κριτικός του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος».  Από το 1986 συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση, με ντοκιμαντέρ και εκπομπές που αφορούν κυρίως στην Επτάνησο. Παράλληλα σκηνοθετεί για το θέατρο. Την τελευταία εικοσαετία, δίδαξε αισθητική κινηματογράφου και τεχνική σκηνοθεσίας σε ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης και Κινηματογράφου και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Το διάστημα 2013-14, υπήρξε Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Από το 2004 είναι γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Από το 1970 έως και σήμερα, οργάνωσε σαν παραγωγός και σκηνοθέτησε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, που βραβεύτηκαν και εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ.

Φιλμογραφία ταινιών μεγάλου μήκους

1978: Η Χρυσομαλλούσα (δράμα)

1982: Το Αίμα των Αγαλμάτων (δράμα)

1986: Άλκηστη (δράμα)

1987: Νυχτερινή Προβολή (τηλεταινία ΕΤ1)

1990: Ύμνος εις την Ελευθερία, Δ. Σολωμός –Ν. Μάντζαρος (δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ)

1993: Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν (ντοκιμαντέρ)

2002: Το Τραγούδι της Ζωής- Οι Εβραίοι της Ζακύνθου (δραματοποιημένο

ντοκιμαντέρ)

2008: Σκλάβοι στα Δεσμά τους (δράμα εποχής)

2017: Επαφή (δράμα)

Leave a comment